Rotterdams Studenten Orkest | Moed en overmoed

Concert
Picture of an orchestra

Het Rotterdams Studenten Orkest presenteert drie heroïsche verhalen over moed en overmoed.

Datum
donderdag 5 jun 2025, 20:15 - 22:00
Type
Voorstelling
Locatie

Bergsingelkerk

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Het Rotterdams Studenten Orkest presenteert drie heroïsche verhalen over moed en overmoed.

•    Aleksandr Borodin: Overture ‘Prince Igor’ 
•    Edvard Grieg: Peer Gynt suites
•    Ludwig van Beethoven: Symphony no. 3 (‘Eroica’)

Het epische gedicht van Vorst Igor vertelt het verhaal van een prins uit het Kievse Rijk die een noodlottige militaire campagne leidt tegen een Turkse nomadenstam. Zijn leger wordt verslagen en hij wordt gevangengenomen door de vijand, maar uiteindelijk weet hij te ontsnappen en een nieuw strijdplan op te stellen om zijn volk te redden. Aleksandr Borodin (1833–1887) begon in 1869 aan een opera gebaseerd op het verhaal. Met zijn brede epische thema’s en dramatische verhaal, evenals de tegenstelling van nationaal karakter en oosterse invloeden, past Vorst Igor uitstekend in Borodins artistieke en ideologische overtuigingen.

In het dramatische gedicht Peer Gynt beschrijft de Noorse dramaturg Henrik Ibsen het avontuurlijke leven van zijn titulaire personage. De nietsnut Peer verzint heroïsche verhalen over zichzelf om aan de harde realiteit te ontsnappen, wordt later rijk door slavenhandel in Noord-Afrika, verliest vervolgens alles weer, maar uiteindelijk wordt zijn ziel door zijn geliefde Solvejg gered. Ibsen benaderde Edvard Grieg (1843–1907) om toneelmuziek voor het drama te componeren en Grieg maakte later twee orkestsuites van Peer Gynt (1888 en 1891), die tot op de dag van vandaag tot de populairste werken van de romantische componist behoren.

Het ultieme ‘heroïsche’ stuk klassieke orkestmuziek is waarschijnlijk Ludwig van Beethovens Symfonie nr. 3, genaamd ‘Eroica’. Toen Beethoven (1770–1826) in 1803 aan zijn derde symfonie begon te werken, werd de componist geïnspireerd door de heroïsche prestaties van Napoleon Bonaparte in het revolutionaire Frankrijk, die hij idealiseerde. Maar toen Napoleon zichzelf in 1804 tot keizer uitriep en daarmee de revolutionaire idealen van Beethoven verraadde, veranderde de componist de titel al snel van ‘Bonaparte’ in ‘Eroica’. In zijn vier delen begint de symfonie aan een psychologische reis en leidt het publiek door een opmerkelijk groeiproces, terwijl hij zijn (gevallen) held viert.

Dirigent: Coen Huisman

Meer informatie over RSO:
Het RSO is een symfonieorkest voor studenten en young professionals uit Rotterdam en omstreken. Meer informatie: https://www.nu-rso.nl 

Meer informatie

Datum: Donderdag 5 juni 2025
Tijd: 20.15 - 22.00 uur 
Locatie: Bergsingelkerk

Ticket informatie:
Studenten: € 7,50
Overige bezoekers: € 10,00
Vrije toegang voor minderjarigen.

Georganiseerd door het Rotterdams Studenten Orkest ism Studium Generale

Aanvullende informatie externe partij: https://www.nu-rso.nl

Gerelateerde content
Support je favoriete artiest en medestudenten! Tijdens EURvision Song Contest 2025, georganiseerd door EMA, ESN en SG, strijden studenten met hun zelfgeschreven
EURvision logo: the letters E, U and R next to an illustration of a saxpohone on a purple background with golden sparks
Gerelateerde links
Volg de Studium Generale nieuwsbrief!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen