Promotie P.M. (Paula) Janssen

Het optimaliseren van werkprocessen rondom endovasculaire trombectomie behandeling voor patiënten met een herseninfarct

Op woensdag 13 november 2024 verdedigt P.M. Janssen het proefschrift met de titel: Het optimaliseren van werkprocessen rondom endovasculaire trombectomie behandeling voor patiënten met een herseninfarct

Promotor
Prof.dr. D.W.J. Dippel
Promotor
Prof.dr. H.F. Lingsma
Datum
woensdag 13 nov 2024, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda
Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst zijn kinderen onder de leeftijd van 6 jaar niet toegestaan tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. 

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt. 

Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift: 

In 2015 toonde wetenschappelijk onderzoek aan dat behandeling met endovasculaire trombectomie leidt tot een beter herstel van patiënten met een acuut herseninfarct. Endovasculaire trombectomie is gericht op het verwijderen van een bloedstolsel dat een bloedvat in de hersenen afsluit. Sinds 2015 is de acute beroertezorg gereorganiseerd, niet alleen om deze behandeling beschikbaar te maken voor alle patiënten met een herseninfarct, maar ook om deze behandeling zo snel mogelijk aan te kunnen bieden. Het algemene doel van dit proefschrift was om bij te dragen aan de verbetering van de uitkomst van patiënten met een herseninfarct door het werkproces (ook wel: de workflow) van endovasculaire trombectomie te analyseren.

We hebben meerdere aangrijpingspunten voor het verbetering van de workflow van endovasculaire trombectomie geïdentificeerd, bijvoorbeeld gericht op het optimaliseren van de prehospitale zorg, het verminderen van patiëntverplaatsingen binnen het ziekenhuis, het anesthesiologisch beleid, het verbeteren van teamwork en het geven van feedback over de behaalde tijdsintervallen aan het team. De implementatie van deze workflow verbeteringen leidde tot een aanzienlijke verkorting van de tijd tot behandeling, vooral wanneer meerdere workflow-interventies werden gecombineerd. Verder zagen we dat het type en het aantal geïmplementeerde workflow verbeteringen sterk verschilt tussen ziekenhuizen in Nederland. Bovendien toonden we aan dat de functionele uitkomst van patiënten na endovasculaire trombectomie aanzienlijk verschilde tussen ziekenhuizen en dat deze variatie grotendeels kon worden verklaard door potentieel aanpasbare ziekenhuiskenmerken, zoals de tijd tot reperfusie (herstel bloedstroom).

We concluderen dat beroerte-teams een voortdurende inspanning zouden moeten leveren om de prehospitale en in-hospitale workflow kritisch te evalueren en zo mogelijkheden voor verbetering te identificeren. Voor de evaluatie van de workflow, moeten behandeltijden worden bijgehouden en regelmatig aan de beroerte-teams worden gerapporteerd, zowel per ziekenhuis als per regio.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen