Op vrijdag 15 november 2024, verdedigt M.J. Lindner het proefschrift met de titel: Opvattingen over sociale zekerheid begrijpen: een cultuursociologische aanpak
- Promotor
- Promotor
- Datum
- vrijdag 15 nov 2024, 13:00 - 14:30
- Type
- Promotie
- Ruimte
- Senaatszaal
- Gebouw
- Erasmus Building
- Locatie
- Campus Woudestein
- Meer informatie
De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.
Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.
Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift:
Veel Nederlanders vinden een uitgebreid stelsel van sociale zekerheid belangrijk. Maar wat betekent een opvatting hierover voor mensen zelf? En welke impact hebben de wereldbeelden van mensen op prangende kwesties? In dit proefschrift onderzoekt Thijs Lindner dit. Hij hield hiervoor kwalitatieve interviews, verzamelde representatieve survey data, en gebruikte van innovatieve onderzoeksmethoden, zoals focusgroepen, survey experimenten en cluster analyses.
Zo vindt hij dat burgers op verschillende manieren kijken naar uitkeringen: als zelfverantwoordelijkheid en wederkerigheid, als participatie en solidariteit, of als welzijn en zelfontplooiing. Daarnaast vindt hij dat Nederlanders totaal verschillende betekenissen geven aan het vraagstuk over de toegang van uitkeringen voor immigranten. Zo berust dit bijvoorbeeld voor de een op voornamelijk economische- en voor de ander op voornamelijk religieuze motieven. Zo kunnen ogenschijnlijk identieke standpunten over deze vraagstukken substantieel verschillende posities kunnen inhouden.
Ook onderzocht hij wat het effect is van informatie over de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond onder bijstandsgerechtigden. Onder een aanzienlijk deel van de bevolking dat wantrouwend is tegenover andere etnische groepen, versterk blootstelling aan zulke informatie negatieve stereotypen over bijstandsgerechtigden.
Tot slot blijkt dat informatie over de sterke mate van ongelijkheid in ons land wel degelijk opvattingen over herverdeling beïnvloedt, maar niet de steun voor een veel bediscussieerde maatregel – het universeel basisinkomen. Waarschijnlijk omdat velen dit te radicaal vinden.
Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor ons begrip van opvattingen over sociale zekerheid, en in het bijzonder voor politici, beleidsmakers en academici die betrokken zijn bij onderzoek naar sociaal beleid en publieke opinie.