Op woensdag 13 november 2024, verdedigt J.F.W. Ooms het proefschrift met de titel: Evoluties van planning en uitvoering van katheter gebonden aorta- en mitralisklep interventies
- Promotor
- Promotor
- Datum
- woensdag 13 nov 2024, 10:30 - 12:00
- Type
- Promotie
- Ruimte
- Professor Andries Querido zaal
- Gebouw
- Onderwijscentrum
- Locatie
- Erasmus MC
- Meer informatie
De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst zijn kinderen onder de leeftijd van 6 jaar niet toegestaan tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie.
Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.
Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift:
Deze thesis onderzocht ontwikkelingen van katheter gebonden hartklepvervangingen en reparaties. In deel 1A bleek het verwijden van een aortaklepvernauwing met een ballon als een overbruggingstechniek naar definitieve vervanging zinvol in de helft van de patiënten. Deel 1B beschreef dat patiënten die een transkatheter aortaklep vervanging(TAVI) tijdens de Covid-19 pandemie ondergingen een slechter functionerend hart hadden dan in de periode daarvoor. In deel 1C werd een slagader bij de oksel als alternatieve toegang voor TAVI onderzocht. Deze slagader bleek geschikt als toegang, wel was de gebruikelijke sluitingstechniek van het bloedvat onvoldoende. Deel 1D beschreef een vroeg-ontslag programma na TAVI. Twee-derde van de patiënten kon <48uur na de procedure worden ontslagen. Afwijkingen in elektrische hartactiviteit en een langere observatie waren de belangrijkste redenen voor laat ontslag. Klinische eindpunten verschilden niet tussen de vroeg en laat ontslagen patiënten. Een nauwkeurige selectie van TAVI patiënten droeg bij aan veilig en snel ontslag.
In deel 2 stond mitralisklepherstel door middel van een clip centraal. In een registratie studie was het concept van mitralislek proportionaliteit niet verklarend voor het succes. Een aanvankelijk voordeel van de clip in disproportionele functionele mitralislekkages werd later ongedaan gemaakt. Een duurzame oplossing van het klepgebrek bleek niet altijd mogelijk.
Deel 3 onderzocht het gebruik van 3D modellen(3DCM) bij complexe katheter gebonden ingrepen. Deze modellen werden afgeleid van CT-scan beelden. We demonstreerden het plannen van katheter gebonden mitralisklep vervanging(TMVR) met 3DCM. De klepkeuze, bepaling van de implantatiediepte en het inschatten van complicaties droeg bij aan het succes van deze procedure.