Nacht van de Sociologie

Vrijdag 8 november 2024
Rotterdamlezing: publiek in Arminiuskerk

Op de jaarlijkse Nacht van de Sociologie zijn in de drie zalen van Arminius weer een overdaad aan lezingen, debatten en comedy. Elk uur kun je kiezen uit drie onderwerpen. Dit jaar zijn er ook weer een aantal wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam va nde partij. Tussendoor draait DJ Pepper plaatjes in de Grote Zaal. Kijk voor het volledige programma op de website van Arminius 

Datum
vrijdag 8 nov 2024, 20:00 - 23:00
Type
Algemeen
Locatie

Arminius, Museumpark 3 3015CB Rotterdam

Ticket informatie

Een programma kost veel geld: organisatie, productie, sprekers, en marketing. Daarom vragen wij iedereen een ticket met normaal tarief te kopen (30,-). Mocht een goedkoper kaartje echter voor jou het verschil maken en ervoor zorgen dat je het evenement wèl kunt bezoeken, kies dan het kaartje met reductie (20,-).

Tickets Voeg toe aan agenda

Welke actieve Rotterdamse buurtbewoners verdienen ondersteuning? – Vivian Visser

De gemeente wil graag dat Rotterdammers initiatief nemen: samen met je buren een festival organiseren, de straat afvalvrij maken of een buurttuin aanleggen. De gemeente heeft potjes die dit soort activiteiten ondersteunen. Vivian Visser onderzocht of sociale status invloed heeft op het verkrijgen van subsidie. Opmerkelijk is dat juist aanvragen van theoretisch opgeleiden wantrouwen wekte bij ambtenaren: kwam dat geld wel goed terecht? Aanvragen van praktisch opgeleiden werden meer met open armen ontvangen. De redenatie was dat, zelfs als de initiatieven zouden mislukken, mensen zelfredzamer werden. Vivian Visser zal geïnterviewd worden door Willemijn de Koning.

Onderzoeker Fabian Dekker kijkt in de camera.

De fabrieksarbeider – Fabian Dekker

Bestaat de ouderwetse fabrieksarbeider nog? Blauwe overall, smeerolie op gezicht en handen… Volgens het CBS heeft Nederland geen arbeidersklasse van betekenis meer. Arbeidssocioloog Fabian Dekker – zelf opgegroeid in een arbeidersmilieu – ging op onderzoek uit en ontdekte: van de klassieke fabrieksarbeider heeft Nederland er zeker nog een paar honderdduizend. Maar belangrijker: een kwart van de Nederlanders voelt zich onderdeel van de arbeidersklasse. Wat onderscheidt de arbeidersklasse op dit moment van anderen? Wat zijn hun hopen, dromen en frustraties? Dekker interviewde twintig mensen en publiceerde daarover Fabriekswerk, over de vergeten arbeiderklasse. Hij ontmoette trots maar ook miskenning, met mogelijk belangrijke politieke gevolgen. Fabian Dekker zal een korte lezing houden en in gesprek gaan met het publiek.

Eveline en Kayla

Generatie Zelfvertrouwen – Eveline Crone en Kayla Green

Elke nieuwe generatie jongeren heeft weer eigen kenmerken en problemen, omdat de samenleving altijd verandert. Het zelfbeeld van de huidige generatie jongeren is nauw verbonden met de digitalisering, zowel positief als negatief. Eveline Crone doet onderzoek naar het zelfbeeld van jongeren en begin oktober verschijnt hierover haar boek Generatie Zelfvertrouwen. Kayla Green onderzoekt individuele verschillen in welzijn bij jongeren en jongvolwassenen. Zij worden door Talitha Stam geïnterviewd over de sociologische kant van hun onderzoek: wat doet de digitalisering met de identiteit en zelfbeeld van jongeren? Wat is de invloed van cultuur? Hoe verhouden jongeren zich tegenover ouderen? Een belangrijk thema, want ruim één op de drie jongeren ervaart mentale problemen en prestatiedruk.

Marc Schuilenburg
Yvonne Compier

Waarom AI en algoritmes publiek moeten worden gemaakt – Marc Schuilenburg

Toepassingen van kunstmatige intelligentie oftewel AI (artificial intelligence) beloven veel en dringen in een alsmaar sneller tempo door in de samenleving. Steeds meer beelden en data worden van ons vastgelegd: waar we zijn, met wie we zijn, en wat we doen. Voor de politie en andere organisaties biedt dit ongekende mogelijkheden tot surveillance.Maar het gebruik van AI is allesbehalve onschuldig. Zo ontdekten Follow the Money en Marc Schuilenburg een discriminerend algoritme bij de politie, waarna deze gestopt werd. Wat komt er nog op ons af met gezichtsherkenning, DNA-sporen en generatieve AI, waarbij stemmen en filmpjes van personen kunnen worden gemaakt die niet van echt te onderscheiden zijn? Wat betekent dit voor de samenleving en de democratie? Schuilenburg pleit voor het ‘publiek maken’ van AI en algoritmes en stelt dat er nood is aan een sociologie die zich mengt in het maatschappelijk debat, vooral als haar inzichten pijn doen en niet in de smaak vallen van de politiek en het grootkapitaal van techbedrijven.

Meer informatie

Voor meer informatie: Marjolein Kooistra, communicatie  Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, kooistra@essb.eur.nl, 0683676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen