Grenzen in de pluralistische economie

Onderzoek naar de potentie van alternatieve economische visies voor inclusieve welvaart.
Dynamics of Inclusive Prosperity

De toenemende intensiteit, frequentie en ongelijke verdeling van de door de mens teweeggebrachte gevolgen van de klimaatverandering, samen met de overschrijding van verschillende andere wereldwijde ecologische grenzen, toenemende sociale onrechtvaardigheden, geopolitieke instabiliteit en economische onzekerheid, kunnen allemaal goede redenen worden genoemd die angst, frustratie, armoede en woede teweegbrengen bij grote groepen van de wereldbevolking. Dit kan op zijn beurt leiden tot maatschappelijke verlamming, zo niet regelrechte conflicten.

Datum
maandag 10 jun 2024, 13:00 - 18:00
Type
Symposium
Gesproken taal
Engels
Kamer
Paviljoen, Erasmus University Rotterdam
Voeg toe aan agenda

De wereld heeft dan ook dringend behoefte aan uiteenlopende verhalen die hoopvol, ambitieus, effectief en inspirerend zijn voor actie op weg naar planetaire gezondheid en welzijn voor iedereen, naar economieën die ten dienste staan van mens en natuur. Om de kans te vergroten dat we dit bereiken, moeten we meer oog hebben voor de diversiteit aan perspectieven die in het economische denken en onderzoek actief zijn en die de bovengenoemde uitdagingen beschouwen als symptomen van het bestaande lineaire en extensieve economische systeem. Met andere woorden, we moeten de huidige dominante praktijken van het beheer van ons enige thuis, de aarde, heroverwegen.


Het Erasmus Initiative Dynamics of Inclusive Prosperity nodigt u, in samenwerking met het Interdisciplinary Climate Economics for Nature and Society (ICENS) lab, uit voor het evenement getiteld "Frontiers in pluralist economics: exploring the potential of alternative economic views for inclusive prosperity". Het doel is om bewustwording te creëren over pluralisme in economisch denken en economische praktijken die onze economieën herdefiniëren en aanpassen voor inclusieve welvaart. Gastsprekers zullen hun perspectieven, expertise en onderzoek delen over hoe alternatieve economische denkrichtingen kunnen helpen bij het aanpakken van de complexe multi-crisis van het Antropoceen.
 

Tijdens dit evenement gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als:

  • Hoe diverse alternatieve scholen van economisch denken verschillen of vergelijkbaar zijn in hun antwoorden op de uitdagingen van klimaatverandering en sociale ongelijkheid?
  • Zijn deze antwoorden verenigbaar of tegenstrijdig?
  • Als ze conflicterend zijn, hoe kunnen ze dan samenwerken op een manier die ons in staat stelt om binnen de planetaire grenzen te blijven en tegelijkertijd welvaart en welzijn voor iedereen te bevorderen?
  • Kan er zinvolle verandering plaatsvinden terwijl we opgesloten zitten in het huidige economische systeem en zo ja, hoe?

Als je geïnteresseerd bent in dergelijke vragen, neem dan deel aan ons gratis evenement waarvoor je hieronder meer informatie vindt.

Programma

TijdSpreker en onderwerp
13:00 - 13:30Aankomst en registratie
13:30 - 13:45Filippos Zisopoulos & Martin de JongWelkom
13:45 - 14:15Serban ScrieciuPluralisme in de klimaateconomie
14:15 - 14:45Katy GillespieFeministische economie
14:45 - 15:00Pauze
15:00 - 15:30Brian FathEcologische economie
15:30 - 16:00Michael RoosComplexiteitseconomie
16:00 - 16:15Pauze
16:15 - 16:55Panel discussie
16:55 - 17:00Martin de JongSlotwoord
17:00 - 18:00Receptie

Sprekers

  • Brian Fath

    Brian D. Fath is hoogleraar aan de afdeling Biologische Wetenschappen aan de Towson University (Maryland, VS) en verzorgt lessen over Ecosysteemecologie, Milieukunde en Menselijke Ecologie. Hij is ook Senior Research Scholar aan het International Institute for Applied Systems Analysis (Laxenburg, Oostenrijk) en sinds 2011 wetenschappelijk coördinator van het Young Scientists Summer Program van IIASA. Hij heeft meer dan 200 onderzoekspapers, rapporten en boekdelen gepubliceerd over het modelleren van milieusystemen, met name op het gebied van netwerkanalyse, stedelijk metabolisme en duurzaamheid. Hij is co-auteur van onder andere de boeken A New Ecology: Systems Perspective (2020), Foundations for Sustainability: A Coherent Framework of Life-Environment Relations (2019), en Flourishing within Limits to Growth: Following Nature's Way (2015). Hij was redacteur van het 6-delige Handbook of Environmental Management (2020) en de 4-delige Encyclopedia of Ecology (2019). 

    Dr. Fath is ook hoofdredacteur van het tijdschrift Frontiers in Sustainable Resource Management en voormalig hoofdredacteur van Ecological Modelling (2009 - 2020). Hij ontving in 2016 de Prigogine Medal voor uitmuntend werk in de systeemecologie en was twee keer een Fulbright Distinguished Chair (Parthenope University, Napels, Italië, in 2012 en Masaryk University, Tsjechië, in 2019).

    Portrait of Brian Fath
  • Katy Gillespie

    Katy Gillespie is een laatstejaars promovendus aan het WiSE Centre for Economic Justice, Glasgow Caledonian University. Haar onderzoeksinteresses liggen op het gebied van feministische theorie en genderstudies. Katy behaalde haar bachelor- en masterdiploma aan de Universiteit van Glasgow en onderzoekt in haar promotieonderzoek de invloed van de Covid-19 pandemie op de verdeling van onbetaalde zorgarbeid tussen heteroseksuele partners in Schotse huishoudens. Het onderzoek bouwt voort op bestaande kwantitatieve studies en maakt gebruik van gezamenlijke en individuele kwalitatieve interviews met koppels om inzicht te krijgen in de complexe, beleefde manieren waarop zij hun betaalde werk en onbetaalde en huishoudelijke verantwoordelijkheden organiseerden tijdens en na de thuisblijfmaatregelen van de overheid. Naast haar onderzoek geeft ze les aan een MSc Feminist Economics-cursus. Katy is gespecialiseerd in kwalitatieve onderzoeksmethoden en belicht in haar werk de genuanceerde ervaringen van stellen die tijdens de pandemie de zorgverdeling binnen het huishouden moeten zien te vinden. Haar bevindingen pleiten voor feministische strategieën en duurzame verandering, en benadrukken de centrale rol van zorgarbeid in de economie - een aspect dat vaak ondergewaardeerd wordt door het huidige beleid en de overheidssystemen. 

    Portrait of Katy Gillespie
  • Michael Roos

    Michael Roos is hoogleraar macro-economie aan de Ruhruniversiteit Bochum, Duitsland. Hij is ook de spreker van het Centrum voor Milieubeheer, Hulpbronnen en Energie van het Departement Management en Economie aan de Ruhr-Universiteit Bochum. Michael Roos behaalde zijn PhD en habilitatiegraad aan de TU Dortmund en was docent economie aan de University of East Anglia, UK, voordat hij naar Bochum kwam. Zijn belangrijkste onderzoeksgebied is complexiteitseconomie met een focus op duurzaamheidstransitie. Hij leidde verschillende onderzoeksprojecten over mobiliteitstransitie, energietransitie, circulaire economie, waarden in de economie en andere onderwerpen. Qua methodologie heeft hij speciale expertise in agentgebaseerde modellering, systeemdynamische modellering, economische experimenten en scenarioanalyse.

    Portrait of Michael Roos
  • Serban Scrieciu

    Şerban is honorair senior onderzoeker (Bartlett School of Environment, Energy, and Resources) en docent (UCL Summer School) aan het University College London, waar hij de zomermodule “Economics for Sustainability” leidt: Climate Change and Social Inequalities”. Hij werkt ook bij de Europese Commissie in Brussel (momenteel met verlof), waar hij werkt aan de economische onderbouwing van de voorstellen en beoordelingen van het EU-beleid op het gebied van klimaat, energie, sociale zaken en industrie. Şerban is de oprichter en directeur van het pas opgerichte Interdisciplinairy Climate Economics for Nature and Society (ICENS) lab, dat pluralisme in economisch denken en interacties tussen economie en kunst- en menswetenschappen aanmoedigt.

    Şerban heeft een achtergrond in de economie van duurzaamheid, in het bijzonder in de economie van maatregelen tegen klimaatverandering. Hij heeft niet alleen in de academische wereld gewerkt (bijv. University College London, Universiteit van Cambridge, Universiteit van Manchester), maar ook in de internationale beleidsomgeving (bijv. Europese Commissie, Milieuprogramma van de Verenigde Naties). Zijn meest recente beleidswerk was het opstellen van EU-wetgeving ter ondersteuning van de productie van koolstofarme technologieën in Europa (de Net Zero Industry Act - NZIA). Şerban komt oorspronkelijk uit Roemenië, heeft een MA-graad van de Universiteit van Sussex en een PhD van de Universiteit van Manchester in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de tijd het toelaat, houdt hij ook van stadsfotografie en het ontdekken van plaatsen en culturen.
     

    Portrait of Serban Scrieciu

Registratie

Erasmus University Rotterdam handles your information confidentially. Your data will only be used for Frontiers in pluralist economics event purposes. You can find more information at our privacy statement.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen