De meningen over de doodstraf zijn sterk verdeeld. Is het een laatste maatregel voor extreme misdaden of staat menselijkheid boven vergelding? Een debat over moraliteit, gerechtigheid en goed versus kwaad.
In 1983 is de doodstraf officieel in Nederland afgeschaft. Sindsdien komt de discussie of er toch een herinvoering moet plaatsvinden nog regelmatig op gang. Ook al is de doodstraf in heel Europa afgeschaft – met uitzondering van Wit-Rusland – 60% van de wereldpopulatie woont in landen waar nog steeds geregeld de doodstraf plaatsvindt zoals de VS, China en Egypte. Denk jij dat in sommige gevallen het ter dood veroordelen het juiste is om te doen? Kunnen sommige misdaden niet worden vergeven of afgelost? En wanneer is iemand rechtmatig schuldig bevonden?
Zeker in rechtszaken waarin iemand ten onrechte ter dood veroordeeld blijkt te zijn, roept de doodstraf veel vragen op. In deze lezing spreekt Merel Pontier van de Clinton Young Foundation over de complexiteit en onrechtvaardigheid van de doodstraf. De lezing zal zich richten op de zaak van Clinton Young, een zaak van een man waarvan de foundation gelooft dat hij ten onrechte ter dood veroordeeld is in Texas, de Verenigde Staten. Clinton Young is veroordeeld voor twee moorden die plaatsvonden in november 2001. Sindsdien zit Clinton al meer dan 16 jaar in de Texaanse dodencel. In 2017 werd zijn executie een week voordat hij zou gaan sterven tegengehouden nadat nieuw wetenschappelijk bewijs en getuigenverklaringen waren gepresenteerd.
Het programma wordt gemodereerd door mr. dr. Jolande uit Beijerse, universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht EUR. Na de lezing is er ruimte voor discussie.
Merel Pontier studeerde Strafrecht aan de Erasmus Universiteit en werkt voor het Nederlands Openbaar Ministerie. Na in de Verenigde Staten te hebben gewerkt in een advocatenkantoor gespecialiseerd in de doodstraf, waarbij ze werkte aan talloze doodstrafzaken en cliënten bezocht in dodencellen, is ze in 2017 bij de Clinton Young Foundation betrokken geraakt als bestuurslid. De Clinton Young Foundation komt op voor veroordeelden die de doodstraf te wachten staat in de VS, en heeft als doel mensen bewust te maken van deze zaken en het voorkomen van executies door relevantie informatie te verspreiden, onderzoek te doen en het bieden van financiële middelen en rechtsbijstand.
Dit programma is een samenwerking tussen de JFR (Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam) en Studium Generale. Het programma is Engelstalig en reserveren wordt aangeraden via deze link.
- Meer informatie
Datum: maandag 8 april 2019
Tijd: 19.30 - 21.30 uur (Inloop: 19.00u)
Locatie: Erasmus PaviljoenTicket informatie
Toegang: gratis, reserveren wordt aanbevolen