De rol van wetenschappers in de samenleving

Gesprek tussen wetenschappers

De roep om als wetenschapper te communiceren met, en betrokken te zijn bij de samenleving wordt steeds luider en luider vanuit onder meer de politiek, de samenleving en wetenschappelijke financieringsinstanties. En de huidige crises – klimaat, ongelijkheid, Covid19 – tonen de urgentie van de betrokkenheid van wetenschappers eens te meer aan. Zoals tijdens de Covid19-pandemie, waarin de wetenschap een zeer prominente rol speelde. Tegelijkertijd raakt de samenleving steeds meer gepolariseerd, waardoor het voor wetenschappers moeilijk - en soms zelfs gevaarlijk - wordt om de dialoog met de samenleving aan te gaan, getuige bedreigingen, intimidaties en hate mails.

Datum
donderdag 17 nov 2022, 15:00 - 17:00
Type
Algemeen
Gesproken taal
Engels
Kamer
Van der Goot M1-17 (Tokyo)
Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Welke rol moet de wetenschapper in de samenleving innemen? Moeten onderzoekers zich meer met de samenleving bezighouden en problemen uit de echte wereld aanpakken, of moeten ze het vooral bij het publiceren in toptijdschriften houden? Hoe verzoen je je positie als onafhankelijk wetenschapper met meer persoonlijke meningen en waarden? Welke rol speelt academische vrijheid hierbij, wat is het eigenlijk en welke vormen van bescherming biedt de universiteit je als het mis gaat? En is het eigenlijk wel de verantwoordelijkheid van de wetenschapper om zijn/haar kennis zo breed mogelijk te verspreiden, of bestaat het gevaar dat het schadelijk is voor de objectiviteit van, en het geloof in de wetenschap?

Een gesprek met onder meer:

  • Prof.dr. Annelien Bredenoord (rector magnificus)

  • Dr. Yogi Hale Hendlin (milieufilosoof en volksgezondheidswetenschapper, ESPhil)

  • Prof. Marion Koopmans (hoogleraar Virologie, Erasmus MC)

  • Prof. Ronald van Raak (hoogleraar Erasmian Values, ESPhil)

Tijdens dit evenement worden ook de eerste Erasmus Open & Responsible Science Awards uitgereikt aan de winnaars in de categorieën: Open Research, Open Education en Societal Engagement.

Dit evenement maakt deel uit van de Open & Responsible Science-campagne over Engaged Research. Ga voor meer informatie over alle andere evenementen naar deze link.

Meer informatie

Datum: 17 november 2022
Tijd: 15:00 (Inloop: 14:45)
Locatie: Van der Goot M1-17 (Tokyo)
Moderatie: Geert Maarse
Toegang: gratis

Dit evenement is georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Erasmus Research Services

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen