Schrijnende beelden van kinderen die in de koude winter buiten moesten slapen. Asielzoekerscentra zijn in de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest vanwege hun barre leefomstandigheden. In december moest het Rode Kruis zelfs ingezet worden in Ter Apel. Wat is hier aan de hand en wat doet zo’n situatie met iemands gezondheid?
In deze lunchlezing vertelt dr. Petra de Jong over haar ervaring als jeugdarts in asielzoekerscentra in Nederland. Als medicus ter plaatse brengt zij de jonge nieuwkomers in beeld en bekijkt wat zij nodig hebben voor een gezonde, veilige en kansrijke start in ons land. Hoe kan je hen helpen als zij ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt of niet de juiste vaccinaties hebben gehad? Hoe communiceer je met ouders en kinderen die niet dezelfde taal machtig zijn? En: Wat doet de onveilige en soms onhygiënische omgeving van de Azc’s met de gezondheid?
Dr. Petra de Jong is jeugdarts en arts Maatschappij en Gezondheid. Ze zet zich in voor groepen in de samenleving die bijvoorbeeld door een taalbarrière minder makkelijk toegang hebben tot de juiste zorg. Ze werkt in asielzoekerscentra en in het verleden ook als basisarts in onder meer de Haagse Schilderswijk. Ze is sinds 1 januari voorzitter van AJN Jeugdartsen Nederland.
In de lunchlezingenreeks Artsen in de Actualiteit kijken we naar artsen die werken op plekken die vaak in het nieuws, de krant, of online ter sprake komen. Nu in de actualiteit, maar altijd actueel. Hoe ervaren zij deze prominente plekken? Met onder meer op dinsdag 26 maart straatarts Michelle van Tongerloo over werken met dak- en thuislozen en op woensdag 17 april Erik Frijters, arts in oorlogsgebied.
Deze lunchlezingenreeks wordt georganiseerd door de Academiecommissie van de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR) en Studium Generale van de Erasmus Universiteit.
- Meer informatie
Datum: Maandag 8 april 2024
Tijd: 12:15-13:15 uur
Locatie: Collegezaal 2, Onderwijscentrum Erasmus MC
Moderatie: Lenya Slierendrecht
Toegang: GratisDeze lunchlezingenreeks wordt georganiseerd door de Academiecommissie van de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR) en Studium Generale van de Erasmus Universiteit.
- Gerelateerde content