Het uitsterven van de mensheid. De apocalyps is een populair onderwerp in films en series zoals The Last of Us (2023) en Wall-E (2008). Waarom kijken we zo graag naar onze eigen ondergang? Is dit omdat het ons niet lukt om het tij te keren? Is het niet tijd dat we onder ogen zien dat de mens haar beste tijd op aarde wel heeft gehad? We lijken goed bezig met het overstappen op zonne- en windenergie, afvalscheiding en clothing swaps maar is dat wel genoeg?
De manier van leven die de Westerse mens zich heeft aangemeten is niet houdbaar. Klimaatwetenschappers wijzen op de onomkeerbare gevolgen van de hoeveelheid auto’s, het eten van vlees en de uitstoot van grote bedrijven. Tijdens Apocalypsofie vertelt Lisa Doeland over waarom het maar niet lukt om te accepteren dat de wereld zoals we die kennen gedoemd is. Waarom vestigen we al onze hoop op nieuwe technologieën en passen we onze levensstijl maar minimaal aan? Kunnen we hoop houden als de ondergang al is begonnen?
Drs. Lisa Doeland is promovendus aan de Radboud Universiteit en doceert aan Erasmus University College (EUC). Ze schreef onder meer het boek Apocalypsofie. Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën. Haar onderzoek en missie zijn om onder ogen te zien wat we eigenlijk liever niet onder ogen willen zien.
Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale.
- Meer informatie
Datum: Dinsdag 7 mei 2024
Tijd: 19:30-21:00 uur (19:15 uur inloop)
Locatie: Theil CT-6
Moderatie: Lenya SlierendrechtToegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen.
Georganiseerd door Studium Generale.