The Emancipatory Power of the Body in Everyday Life

Datum
woensdag 11 sep 2024, 15:00 - 17:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Engels
Voeg toe aan agenda

Wie weet wat een lichaam kan doen? Sinds de coronapandemie is het duidelijk hoezeer lichaam en politiek met elkaar verweven kunnen zijn. Maar in alledaagse politiek komt die verwevenheid niet alleen tot uitdrukking in biopolitieke bestuurlijkheid, stelt de Poolse filosoof Leszek Koczanowicz. In een paneldiscussie met filosofische, juridische en activistische perspectieven worden de emancipatoire krachten van het lichaam nader onderzocht.

Leszek Koczanowicz is hoogleraar filosofie en politieke theorie aan de Universiteit van Wrocław die zich met name interesseert voor de culturele dimensie van politiek. Naar aanleiding van zijn boek ‘The Emancipatory Power of the Body in Everyday Life’ (2023), en voordat hij afreist naar het Institute for Advanced Study in Princeton, is hij in Rotterdam op uitnodiging van Erasmus School of Law en Erasmus School of Philosophy. Aan de hand van het begrip ‘somaesthetics’, dat hij ontleend aan de Amerikaanse pragmatist Richard Shusterman, schetst Koczanowicz de potentie van het lichaam als terrein voor politieke verandering en verzet.

Maren Wehrle is associate professor aan Erasmus School of Philosophy, gespecialiseerd in fenomenologie, filosofische antropologie en feministische filosofie. Als lid van het discussiepanel presenteert zij een perspectief op het boek van Koczanowicz aan de hand van begrippen als belichaming, gewoonte en de normaliteit en normativiteit van ervaring.

Michał Stambulski is assistant professor aan Erasmus School of Law en richt zich voornamelijk op de rechtsfilosofische rol van (juridische) instituties in relatie tot democratie, constitutionalisme en populisme. Onder andere gevormd door zijn ervaringen als advocaat in Polen tussen 2015 en 2020, vertegenwoordigt hij een juridisch perspectief.

Arthur Berkhout is auteur, activist en experimenteel uitgever, bekend van het boek Anti-nihilisme: Engagement in de 21e eeuw (2022) dat hij samen schreef met zijn tweelingbroer Jarmo Berkhout. Gebaseerd op zijn ervaringen op de barricades en in de Amsterdamse krakersscene is zijn bijdrage in het panel gebaseerd op de praktijk van politiek verzet.

Dit evenement is vrij toegankelijk voor onderzoekers, studenten, alumni en andere geïnteresseerden. De paneldiscussie zal bestaan uit een introductie van de thema’s uit het boek The Emancipatory Power of the Body in Everyday Life en korte bijdragen van de verschillende panelleden, waarna voldoende ruimte zal zijn voor vragen uit het publiek. Aanmelden kan hieronder in het aanmeldformulier, de locatie van het evenement wordt later bekend gemaakt en vragen kunnen terecht bij Stijn Voogt.

Stijn Voogt

Stijn Voogt
E-mailadres
voogt@esphil.eur.nl

Heeft u vragen over het evenement? Neem dan contact op per e-mail.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen