Als we beschikken over een reeks juryleden die elk een onafhankelijke, beter dan willekeurige accuraatheid hebben met betrekking tot een binaire kwestie, dan zal des te groter de groep juryleden is, de meerderheidsmening van de groep over deze kwestie nauwkeurigerer zijn. Dit stelt het gevierde Condorcet Jury theorem. In de limiet, zal de meerderheidsopinie volledig betrouwbaar zijn. Dit wiskundige resultaat is het uitgangspunt geweest voor omvangrijke literatuur over de wijsheid van menigtes en democratische besluitvorming.
In de praktijk zijn meningen echter niet onafhankelijk. Besluitvormers zijn meestal met elkaar verbonden via netwerken van sociale invloed, voordat zij hun mening formuleren kunnen ze gezamenlijk overleggen. Daarbij zijn de vorm van het netwerk, de volgorde waarin ze informatie uitwisselen, de betrouwbaarheidsniveaus die aan hen worden toegekend en strategische overwegingen cruciaal voor de uiteindelijke uitkomst van het proces.
Het doel van deze workshop is om licht te werpen op de rol van deze en andere parameters in groepsberaadslaging en de implicaties voor groepsnauwkeurigheid en democratie.
Programma*
9h45-10h00 Welkom
10h00-11h00 Kai Spiekermann, London School of Economics
Deliberation and Wisdom of the Crowds
11h15-12h00 Maaike Los, Universiteit Groningen
On the Graph Theory of Majority Illusions
12h15-13h00 Hein Duijf, Universiteit Utrecht
Voting and Social Networks
13h00-14h30 lunch
14h30-15h15 Adrian Haret, Universiteit van Amsterdam
Deliberation as Evidence Disclosure: A Tale of Two Protocol Types
15h15-16h00 Ines Lindner, Vrije Universiteit Amsterdam
Naïve Learning in Social Networks: Bots as a Singularity
16h15-17h15 Olivier Roy, Universiteit van Beiroet
Anchoring as a Structural Bias of Deliberation
18h00- Workshop Diner
Deelname is gratis, maar de beschikbare plaatsen zijn beperkt. Laat het ons voor 19 september weten via vandeputte@esphil.eur.nl als je wilt deelnemen. Zet "deelname: ENCODE workshop" in het onderwerp van je e-mail. Zie voor de volledige abstracts deze link.*
- Meer informatie
De ENCODE workshops worden tweejaarlijks georganiseerd door EIPE/ESPhil (Erasmus Universiteit Rotterdam), als onderdeel van het door NWO gefinancierde ENCODE project (VI.Vidi.191.105).