Verbreding van Health Technology Assessment

Person putting test tube in medical device

Pakketbeoordelingen gaan bijna altijd over geneesmiddelen. Maar ook andere zorg uit het basispakket zou moeten worden beoordeeld. Of is dat niet zo makkelijk? En wordt bij pakketbeoordelingen eigenlijk rekening gehouden met hoeveel winst de farmaceut maakt? Dat zou niet raar zijn gezien de ophef die er soms is over hoge geneesmiddelprijzen, toch?

Bovenstaande vragen waren aanleiding voor gezamenlijk onderzoek door ESHPM en Zorginstituut Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd vanuit de academische werkplaats Verzekerde zorg en kreeg als werktitel "Verbreding van het gebruik van Health Technology Assessment (HTA)". HTA is een systematisch proces gericht op het in kaart brengen van de waarde van een zorg technologie (zoals een geneesmiddel) om beslissers te informeren. Zorginstituut Nederland gebruikt HTA bij het begrenzen van het basispakket, oftewel om pakketbeoordelingen mee te doen.

Het gezamenlijk onderzoek resulteerde in de publicatie van verschillende wetenschappelijke artikelen. De eerste daarvan geeft een overzicht van de uitdagingen die spelen bij het gebruik van HTA voor het beoordelen van andere soorten zorg (niet-geneesmiddelen). De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) verwijst naar dit artikel binnen het advies "Kiezen voor houdbare zorg" specifiek bij hun aanbeveling om de reikwijdte van het pakketbeheer te verbreden. Een mooi resultaat van de samenwerking tussen wetenschap (ESHPM) en beleid (Zorginstituut Nederland).

Ook met hun andere studies hopen PhD student Joost Enzing, promotoren Werner Brouwer, Bert Boer en co-promotor Saskia Knies vanuit dit PhD traject bij te dragen aan de ontwikkeling van HTA onderzoek en hierop gebaseerd beleid.

De publicaties van dit PhD-traject zijn te vinden via PhD student Joost Enzings People Page.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen