Het kabinet heeft afgelopen week een delicaat wetsvoorstel met een lange voorgeschiedenis ingetrokken. Dat is een tegenvaller voor zorgverzekeraars, die hoopten met de wijziging meer grip te krijgen op zorgaanbieders die nu zonder contract werken, en op kosten te besparen. Minister Fleur Agema (Volksgezondheid, PVV) meent dat invoering niet-gecontracteerde zorg voor sommigen mensen onbetaalbaar zou maken.
De discussie rond het Wetsvoorstel bevordering zorgcontractering draaide hoofdzakelijk om de zogenoemde vrije artsenkeuze. De hamvraag: hoe hoog is de vergoeding die zorgverzekeraars moeten betalen voor zorg verleend door aanbieders met wie ze geen contract hebben? Deze mag van de Hoge Raad niet zó laag zijn, dat de verzekerde de nota niet kan betalen. De verzekeraars willen hun klanten met een beperkte vergoeding juist richting zorgverleners kunnen sturen met wie ze wel een overeenkomst hebben. In een interview met vakblad Zorgvisie noemt minister Agema het intrekken van de wet 'heel belangrijk' vanwege de kans op hogere kosten voor sommige verzekerden. Uit de zorgsector klinken enthousiaste reacties. Maar critici zijn er ook, waaronder de Raad van State.
Marco Varkevisser, hoogleraar marktordening in de zorg aan Erasmus School of Health Policy & Management, deelt de bedenkingen van de Raad van State. Toch vindt hij het jammer dat het voorstel is ingetrokken. ‘We zijn nu helemaal terug bij af. Er zijn voor wat betreft de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg effectievere ingrepen in het zorgstelsel te bedenken, maar die hebben het allemaal ook niet gehaald. Dit voorstel had zeker niet alles opgelost, de scherpste kantjes waren er al vanaf, en toch is het een gemiste kans.’ Varkevisser wijst erop dat contracten nu eenmaal de manier zijn waarop zorgverzekeraars en zorgorganisaties in het huidige zorgstelsel afspraken maken en waarop collectieve middelen worden verdeeld. ‘Aanscherping van de regels is dus nog steeds nodig, inclusief het stimuleren van contractering, aldus de hoogleraar.’
Dit is een gedeelte van het artikel dat op 18 september verscheen in het Financieele Dagblad.
- Professor