Net als in veel andere landen vindt in Nederland ‘risicoverevening’ plaats tussen zorgverzekeraars. Voor elk van zijn verzekerden ontvangt (of betaalt) een zorgverzekeraar een risicoafhankelijke bijdrage uit (aan) het Zorgverzekeringsfonds. Over het algemeen geldt dat verzekeraars een bijdrage ontvangen voor ouderen en chronisch zieken en een bijdrage betalen voor jonge, gezonde verzekerden. Risicoverevening is nodig omdat verzekeraars aan alle verzekerden met dezelfde zorgpolis dezelfde premie moeten vragen. Zonder goede risicoverevening zijn verzekeraars met relatief veel ouderen en chronisch zieken in het nadeel ten opzichte van verzekeraars met relatief veel jonge, gezonde verzekerden.
De afgelopen decennia is het risicovereveningssysteem uitgebreid met allerlei gezondheidskenmerken afgeleid uit historisch zorggebruik en historische zorgkosten. Voorbeelden hiervan zijn Farmacie Kosten Groepen (FKG), Diagnose Kosten Groepen (DKG) en Meerjarig Hoge Kosten (MHK). Hoewel deze kenmerken een cruciale bijdrage leveren aan de voorspelkracht van het vereveningsmodel hebben zij ook een belangrijk nadeel: via deze kenmerken ontstaat een link tussen het zorggebruik van verzekerden en de vereveningsbijdrage voor een verzekeraar. Meer (minder) zorggebruik/zorgkosten dit jaar zal leiden tot een hogere (lagere) vereveningsbijdrage volgend jaar. In theorie, leiden gezondheidskenmerken als FKG, DKG en MHK daardoor tot een afname van de prikkels voor verzekeraars om aan prijs- en volumebeheersing te doen. Het is echter onduidelijk in hoeverre dit ‘theoretische’ probleem (potentieel) relevant is voor de praktijk.
- 13:00 opening door Richard van Kleef
- 13:05 presentatie van het paper “Power of volume and price incentives in health plan payment models: A country comparison” door Rudy Douven
- 13:35 discussie onder leiding van Richard van Kleef
- 14:00 afsluiting
Datum: donderdag 28 november van 13u tot 14u
Locatie: online via Teams
Tijdens dit webinar zal Rudy Douven (ESHPM) de uitkomsten presenteren van een internationaal onderzoek waarin maatstaven zijn ontwikkeld voor het kwantificeren van prikkels voor prijs- en volumebeheersing. In het onderzoek zijn die maatstaven vervolgens toegepast op verschillende landen waaronder Nederland. Na de presentatie zal er ruimte zijn voor discussie waarbij zal worden ingegaan op de vraag in hoeverre de door Douven et al. aangetoonde vermindering in prikkels voor prijs- en volumebeheersing problematisch is voor het Nederlandse zorgstelsel. Zijn Nederlandse zorgverzekeraars zich bewust van het effect van risicoverevening op de prikkels voor prijs- en volumebeheersing? Zo ja, beïnvloedt dat hun gedrag? En zo ja, hoe precies?
Wil je dit webinar niet missen? Meld je dan aan via deze link. En voel je vrij om deze aankondiging te delen! Het webinar zal plaatsvinden via Teams en deelname is gratis.