Het is bijna 20 jaar geleden dat in Nederland de Zorgverzekeringswet (Zvw) werd ingevoerd. In die 20 jaar is hard gewerkt aan de verbetering van het risicovereveningssysteem. Tijdens dit symposium maken we de balans op: Hoe goed is het huidige risicovereveningssysteem? Wat kan beter? Hieronder lees je meer over de achtergrond en het programma van deze bijeenkomst. Deelname is gratis en aanmelden kan via dit formulier.
Achtergrond
Met de invoering van de Zvw werd het duale systeem van ‘Ziekenfondsen’ en ‘particuliere ziektekostenverzekeringen’ vervangen door één basisverzekering voor iedereen de in Nederland woont of werkt. De Zvw wordt uitgevoerd door risicodragende Zorgverzekeraars die met elkaar concurreren om de gunst van verzekerden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor het ‘risicovereveningssysteem’. Dit systeem moet ervoor zorgen dat “dat iedere door de zorgverzekeraar te accepteren burger voor hem een gelijk verzekeringsrisico vormt” zonder afbreuk te doen aan andere beleidsdoelen zoals doelmatigheid. Bij een goedwerkende risicoverevening hebben verzekeraars op voorhand geen voordeel (of nadeel) van een specifieke portefeuillesamenstelling, ervaren zij geen prikkels tot risicoselectie en resteren voldoende prikkels tot doelmatigheid.
Zowel vóór als ná de invoering van de Zvw is continu gewerkt aan verbetering en verfijning van het risicovereveningssysteem. Tijdens dit symposium staan we stil bij de vraag in hoeverre het huidige risicovereveningssysteem zijn doel bereikt. Belangrijke vragen daarbij zijn: In hoeverre vormt iedere door de zorgverzekeraar te accepteren burger voor hem een gelijk verzekeringsrisico? In hoeverre resteren bij het huidige risicovereveningssysteem voldoende prikkels tot doelmatigheid? In hoeverre zijn verdere verbeteringen nodig? Welke mogelijkheden bestaan daarvoor? En wat kunnen we daarbij leren van wetenschappelijk onderzoek en internationale ervaringen? Tijdens dit symposium gaan we over deze vragen in discussie met sprekers, panellisten en deelnemers.
Programma
- 13:00u ontvangst met koffie en thee
- 13:15u opening door prof. Wynand van de Ven (ESHPM)
- 13:30u ‘Een reflectie op de Nederlandse risicoverevening vanuit internationaal perspectief’ door prof. Randall Ellis (Boston University)
- 14:30u pauze
- 15:00u presentatie onderzoeksrapport ‘Evaluatie risicoverevening 2024 & 2025’ door dr. Richard van Kleef (ESHPM)
- 15:30u paneldiscussie uitkomsten ‘Evaluatie risicovereveningsmodellen 2024 & 2025’ onder leiding van prof. Wynand van de Ven (ESHPM)
- 16:15u afsluiting en borrel
- 17:00u einde
Het programma begint met een presentatie door prof. Randall Ellis, hoogleraar aan Boston University. In de jaren 80 en 90 was prof. Ellis één van de grondleggers van de ‘diagnose kosten groepen’ (DKG), een morbiditeitscriterium dat wereldwijd in vereveningsmodellen wordt/werd toegepast, inclusief Nederland. De afgelopen decennia heeft hij de oorspronkelijke DKG-systematiek verbeterd en verfijnd, bijvoorbeeld door het aanbrengen van medisch-inhoudelijke clusteringen en restricties. Dit heeft ertoe geleid dat in veel vereveningsmodellen DKGs hebben plaatsgemaakt voor ‘hiërarchische morbiditeitscategorieën’ (HMC). Recent heeft prof. Ellis een vierjarig onderzoek afgerond waarin hij een nieuwe HMC-indeling heeft gemaakt op basis van ruim 60.000 diagnose items afkomstig uit ICD-10. In zijn presentatie zal hij vanuit zijn wetenschappelijke kennis en internationale ervaring reflecteren op het Nederlandse risicovereveningssysteem. Heb je specifieke vragen voor prof. Ellis? Geef die aan ons mee via het aanmeldformulier!
In het tweede deel van het programma presenteert Richard van Kleef de resultaten van een evaluatie van de risicovereveningsmodellen van 2024 en 2025. In dat onderzoek is uitgebreider dan ooit gekeken naar de mate waarin de risicoverevening compenseert voor voorspelbare verschillen in zorgkosten tussen subgroepen. Voor de identificatie van subgroepen is gebruik gemaakt van verschillende typen informatie: objectieve gezondheidsinformatie (afkomstig uit huisartspraktijken), subjectieve gezondheidsinformatie (afkomstig uit gezondheidsenquêtes), poliskeuze & switchgedrag (afkomstig uit Vektis-data) en kostenhistorie (afkomstig uit Vektis-data). Een innovatief aspect van het onderzoek is dat de uitkomsten zijn bepaald voor het totale vereveningssysteem (dat wil zeggen: het somatisch model, GGZ-model en eigen-risicomodel samen). Een ander innovatief aspect is dat naast de ‘verevenende werking’ ook is gekeken naar de mate waarin prikkels tot doelmatigheid resteren, zowel op totaalniveau als op aandoeningsniveau.
Aansluitend aan de presentatie van de evaluatiestudie vindt een paneldiscussie plaats waarin vier panellisten vanuit verschillende perspectieven reflecteren op de belangrijkste bevindingen van de evaluatiestudie. Samen met het publiek trachten we scherp te krijgen in hoeverre het huidige risicovereveningssysteem goed werkt en waar verdere verbetering nodig is.
Tijdens het symposium zal ook de ‘WPR-groslijst’ openbaar worden gemaakt. Deze lijst bevat 35 onderzoeksideeën voor de evaluatie en verbetering van het risicovereveningssysteem die zijn ingebracht tijdens de Kick-off van het WPR o.a. De lijst wordt op 28 maart openbaar gemaakt zodat iedere vereveningsexpert in onderzoek, beleid en praktijk daar zijn voordeel mee kan doen!
Locatie en voertaal
Het symposium vindt plaats in de Theaterzaal van het Erasmus Paviljoen op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het eerste deel van het programma (tot de pauze) vindt plaats in het Engels; het tweede deel (vanaf de pauze) vindt plaats in het Nederlands.
Aanmelden
Wil je dit symposium niet missen? Wees er snel bij! Deelname is gratis maar het aantal plekken is beperkt. Aanmelden kan via dit formulier. En voel je vrij om deze aankondiging te delen!