Welke lessen kunnen we trekken uit de coronacrisis?

Prof.dr. Marco Varkevisser

De coronapandemie roept vele vragen op – en het is logisch dat onderzoekers wordt gevraagd of ze een antwoord kunnen geven. Maar met nieuwe inzichten komen ook steeds weer nieuwe voorspellingen. NEMO Kennislink vroeg de leden van haar coronadenktank daarom om te beschrijven hoe het virus ze op een nieuwe manier naar het heden heeft laten kijken. Wat viel ze op vanuit hun expertise? Wat hadden ze niet verwacht? En: welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst? Prof.dr. Marco Varkevisser (Erasmus School of Health Policy & Magenement) deelt zijn perspectief hierop.

“De coronapandemie stelt zorgstelsels wereldwijd nu al meer dan een jaar voor ongelofelijke uitdagingen. Dit geldt zowel voor zorgstelsels zónder marktwerking, zoals de Engelse NHS, als voor zorgstelsels mét marktwerking, zoals het onze. De veelgehoorde conclusie dat de capaciteitsproblemen waar we in Nederland mee te maken hebben gekregen een direct gevolg zijn van de door sommigen zo verfoeide marktwerking in de zorg, kan dus niet worden getrokken. Het is simpelweg onbetaalbaar, en dus zeer onverstandig, om structureel de overcapaciteit te creëren die nodig is om een extreme piekvraag probleemloos te kunnen opvangen.”

“Natuurlijk heeft de pandemie wel duidelijk gemaakt dat we ons beter kunnen voorbereiden op een eventuele nieuwe virusuitbraak. Ten eerste door betere afspraken te maken over de centrale besluitvorming ten tijde van een nationale medische crisis. Dit om ervoor te zorgen dat in ons decentraal georganiseerde zorgstelsel snelle en daadkrachtige besluitvorming mogelijk is wanneer de extreme omstandigheden daarom vragen. Ten tweede door als overheid vooraf ziekenhuizen aan te wijzen die, in de vorm van een beschikbaarheidsbijdrage, extra geld krijgen om op afroep extra capaciteit te kunnen realiseren. In het verlengde hiervan is het ook verstandig dat de overheid zorgt voor strategische voorraden van bepaalde medicijnen en beschermingsmiddelen.”

Lees hier het interview met prof.dr. Marco Varkevisser van 5 juli 2020.

Professor
Meer informatie

Dit interview werd op 31 mei 2021 gepubliceerd op de website van NEMO Kennislink. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen