Vrijdag 7 maart vond het tweede WPR-webinar plaats met als onderwerp “Hoge Risico Verevening”. Hieronder volgt een beknopt verslag van het webinar, met een link naar de PPT-slides die zijn gepresenteerd en een link naar de opname van de presentaties. Om een open gedachtewisseling te bevorderen, is er geen opname gemaakt van de afsluitende discussie.
Achtergrond
Het Nederlandse risicovereveningsmodel behoort tot de beste vereveningsmodellen ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat ons risicovereveningsmodel grotendeels compenseert voor voorspelbare verschillen in zorgkosten tussen verzekerden. De risicoverevening levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het bewerkstelligen van een gelijk speelveld voor verzekeraars en het tegengaan van prikkels tot risicoselectie. Desondanks is het risicovereveningsmodel nog niet perfect. Zo worden verzekerden met meerdere chronische aandoeningen nog steeds ondergecompenseerd.
Meer dan 25 jaar geleden is een methode voorgesteld om voorspelbare verliezen op de hoogste risico’s te verminderen: Hoge Risico Verevening (HRV). Deze methode houdt in dat vooraf een groep van hoog-risico verzekerden wordt aangewezen waarvoor verzekeraars achteraf een (gedeeltelijke) compensatie ontvangen op basis van werkelijke kosten. Ondanks veelbelovend onderzoek, is deze methode tot op heden nog niet ingezet, niet in Nederland noch in andere landen.
Presentaties
Het webinar begon met een korte presentatie van Richard van Kleef (ESHPM) over het ‘wat en waarom’ van HRV. Daarna volgden presentaties van Anja Withagen-Koster en Michel Oskam (beiden op persoonlijke titel) over interessante toepassingen van HRV op Nederlandse data.
Discussie
Na afloop van de presentaties werd gediscussieerd over de potentie van HRV voor Nederland. Daarbij kwamen de voor- en nadelen van HRV aan bod, alsook de uitvoeringsaspecten. Een eerste peiling onder de deelnemers wees uit dat 90% het interessant zou vinden om de mogelijkheden voor toepassing van HRV in de Nederlandse basisverzekering verder te verkennen. Vervolgens werd gediscussieerd over potentieel interessante modaliteiten van HRV. Daarbij kwam de vraag naar voren welke partij zou moeten bepalen welke verzekerden in aanmerking komen voor HRV: de overheid, verzekeraars of anders? Bij een tweede peiling gaf 52% van de respondenten aan dat de overheid dit zou moeten doen; 31% gaf aan dit meer een taak voor verzekeraars te vinden; 17% dacht aan een andere partij zoals zorgaanbieders (zie laatste slide PPT).
Kortom: het overgrote deel van de aanwezigen gaf aan wel iets te zien in HRV als aanvulling op de ex-ante risicoverevening, al bleek men het nog niet eens over de beste vormgeving.
- Meer informatie
Wil je het volgende WPR-webinar niet missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.