Uitzonderlijk onderzoeksresultaat voor patiënten met multimorbiditeit

Welzijn van deze kwetsbare groep verbetert dankzij persoonsgerichte zorg

In deze blog vertelt Jane Murray Cramm meer over het onderzoek naar persoonsgerichte zorg voor patiënten met multimorbiditeit:

De eerstelijnszorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal 70-plussers stijgt. Datzelfde geldt voor het percentage ouderen in onze totale bevolkingsopbouw. In een tijd van dubbele vergrijzing krijgen huisartsen en praktijkondersteuners steeds meer te maken met patiënten die lijden aan meer chronische aandoeningen tegelijkertijd. Aandoeningen die elkaar negatief beïnvloeden, waardoor hun welzijn achteruitgaat. Om die achteruitgang een halt toe te roepen, zijn eerder grootschalige programma’s gelanceerd. Tevergeefs. Des te opmerkelijker is het succes van huisartsen en praktijkondersteuners binnen de Zorggroep RCH Midden-Brabant.

Een jaar lang deden we onderzoek in interventiepraktijken en controlepraktijken. In de interventiepraktijken kregen patiënten met meer chronische aandoeningen tegelijkertijd (multimorbiditeit) heel persoonsgerichte zorg. In de controlepraktijken kregen deze patiënten de reguliere zorg, gericht op klinische en functionele uitkomsten.

Andere aanpak

Persoonsgerichte zorg kent acht dimensies: 1) aandacht voor de voorkeuren van patiënten; 2) de coördinatie van de zorg; 3) een goede informatieverstrekking; 4) een goede educatie; 5) een betere toegankelijkheid van de zorg; 6) fysiek comfort; 7) emotionele ondersteuning en 8) het betrekken van de familie bij de zorg. We gaven deze dimensies concreet invulling in de interventiepraktijken van Zorggroep RCH Midden-Brabant.

De huisartsen en praktijkondersteuners lieten zich trainen in gespreksvaardigheden om de zorg daadwerkelijk persoonsgerichter te maken. Ze wenden eraan om samen met de patiënten en hun familie tot besluitvorming te komen, waarbij iedereen het welzijn van de patiënt voor ogen hield. Zij lieten patiënten en hun familie vragenlijsten invullen voorafgaand aan een consult. Ze pasten de gezamenlijke besluitvorming in de geprotocolleerde zorg in. Ze kwamen tot een betere samenwerking met specialisten in de ziekenhuizen. En ze gingen in hun contacten met deze patiënten meer oplossingsgericht en coachend te werk dan vroeger.

Resultaten

Na een jaar bleken patiënten in de controlepraktijken zich nog net zo te voelen als altijd. Maar door de persoonsgerichte zorg voelden patiënten met multimorbiditeit in de interventiepraktijken zich na dat jaar fysiek en sociaal beter. Hun welzijn was daadwerkelijk groter geworden. Een zeer uitzonderlijk resultaat bij deze kwetsbare populatie. Wij bevelen de verdere uitrol van deze persoonsgerichte aanpak naar andere huisartsenpraktijken dan ook van harte aan.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over ons onderzoek? Klik dan op onderstaande links:

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen