Prof.dr.ir. Kees Ahaus: “Bekostiging moet bovenaan de waardegedreven zorgagenda”

Hoe staat het met de waardegedreven zorg in Nederland? Wat moet er in dit nieuwe jaar concreet gebeuren? Kees Ahaus, hoogleraar Health Services Management & Organisation bij Erasmus School of Health Policy & Management: “In veel verbeterteams weet men te weinig wat de echte kosten zijn. Dat moet veranderen.”

Hoe staat het met de waardegedreven zorg in Nederland?

“In het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Elk ziekenhuis in Nederland is wel bezig met waardegedreven zorg, nog niet in de volle breedte, maar wel rond meerdere zorgpaden. De bedoeling van waardegedreven zorg is dat de samenwerking in het hele traject dat de patiënt doorloopt, dus ook buiten het ziekenhuis, op een hoger plan terechtkomt. Zover zijn we echter nog niet. Het bespreken van PROMs (Patient Reported Outcome Measures) in de spreekkamer staat ook nog in de kinderschoenen. Ik hoor dat artsen er nog aan moeten wennen om met PROM-data te werken. Patiënten zijn daarbij niet altijd gemotiveerd om de vragenlijsten in te vullen. Ze realiseren zich onvoldoende dat PROM-data nuttig kunnen zijn in het gesprek over opties en keuze van de behandeling. Een belangrijke ontwikkeling is verder dat het Programma Uitkomstgerichte Zorg aan generieke en specifieke indicatorensets werkt. Generieke sets zijn PROMs die voor veel patiënten van belang zijn, denk aan Kwaliteit van Leven, Angst, Vermoeidheid en Pijn. Ook werkt men in sommige zorgpaden al met een klein dashboard voor patiënten en overkoepelend met managementdashboards. Dat is de toekomst volgens mij, maar ook die ontwikkeling staan nog in de kinderschoenen. Het domein kosten en bekostiging gaat nog erg langzaam. In Nederland berekenen we kostprijzen van de productie, maar de zorgprofessionals worden daar niet bij betrokken. Ook in veel verbeterteams weet men te weinig wat de echte kosten zijn. Dat moet veranderen.”

Wat voor invloed heeft de coronacrisis op waardegedreven zorg?

‘Ik kan me voorstellen dat zorgverleners in verbeterteams niet meer zo toekomen aan waardegedreven zorg vanwege de impact van coronapatiënten in de ziekenhuizen. Maar ik merk dat niet in de trajecten waar ik zicht op heb. Ik geef voor de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra cursussen op het gebied van waardegedreven zorg en iedereen – dokters, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen – komt gewoon naar de bijeenkomsten. Natuurlijk wil je acute coronapatiënten ook waardegedreven zorg bieden. Ook wanneer de patiënt erg ziek is, is samen beslissen heel belangrijk. Er zijn specifieke keuzehulpen, die ingaan op wat de patiënt kan verwachten, wat zijn voorkeuren zijn en de voor- en nadelen daarvan.”

Lees het volledige artikel op de website van Qruxx.

Professor
Meer informatie

Dit artikel werd op 12 januari gepubliceerd op de website van Qruxx. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen