Prof.dr. Martin Buijsen in NOS-artikel: "Je hebt dat geheim te bewaren"

Personeel van een ggz-kliniek in Maastricht hadden al snel het vermoeden dat Thijs H. betrokken was bij de dood van een man en een vrouw op de Brunssummerheide. Echter is een vermoeden dat iemand iets strafbaars heeft gedaan volgens hoogleraar recht en gezondheid Martin Buijsen niet genoeg voor een uitzondering op het medisch beroepsgeheim.

In het NOS-artikel 'Medisch beroepsgeheim bij Thijs H.: 'Je hebt dat geheim te bewaren' van 25 mei, stelt Martin Buijsen dat het terecht is dat de kliniek in eerste instantie geen melding heeft gedaan. "Bij een levensdelict heb je de plicht de politie te bellen, maar voor hulpverleners is dat niet zo".

Volgens Buijsen is een vermoeden niet genoeg om het beroepsgeheim te verbreken: "Je moet echt het idee hebben dat de patiƫnt op het punt staat om iemand anders serieuze schade te berokkenen, zoals gezondheidsschade of gevaar voor het leven." Daarom gold het beroepsgeheim niet meer toen Thijs H. de kliniek verliet. "Als je het idee hebt dat anderen gevaar lopen doordat iemand iets zou kunnen doen, dan ontstaat het zogenoemde 'conflict van plichten' en dat is inderdaad een erkend doorbrekingsfront."

 

Meer informatie

Wil je het hele artikel lezen? Bezoek dan de NOS-pagina.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen