Het medicijnbedrijf Galapagos heeft een bijzondere deal met de Amerikaanse farmagigant Gilead gesloten. Het bedrijf betaalt zo'n 4,5 miljard euro, maar neemt Galapagos niet over.
"Met het geld dat Galapagos van Gilead krijgt, kunnen zij hun research and development uitbreiden. Dat is goed voor de innovatie", zegt hoogleraar gezondheidseconomie Carin Uyl van Erasmus School of Health Policy & management. Maar ze is wel bezorgd. "Gilead is een echt Amerikaans bedrijf. Dat wil geld terug verdienen en nog meer ook. Big pharma gaat om big money."
Als voorbeeld noemt ze het kankermedicijn Car-T cells. "Daar vragen ze nu 350.000 euro voor, de hoofdprijs. Het is dus de vraag wat de patiënt heeft aan die impuls op het gebied van innovatie als de medicijnen door medewerking van Gilead ongelooflijk duur worden. Dan is de toegang tot die medicijnen relatief laag en slechts een kleine groep patiënten wereldwijd kan dat bekostigen."
Uyl verwacht in Nederland opnieuw discussie of medicijnen dan wel of niet moeten worden vergoed. "Het is echt de vraag wat de patiënt met deze samenwerking opschiet. De Amerikanen gaan hier goud mee verdienen."
- Meer informatie
Dit artikel is een korte versie en overgenomen van het NOS-nieuwsbericht: "Een unieke deal in farmaland: 'Het is de vraag wat de patiënt hiermee opschiet". Wil je het hele artikel lezen, bezoek dan de NOS website.