Negatieve rente is extra kostenpost voor zorginstellingen

Ziekenhuizen, gehandicaptenzorgorganisaties en consultatiebureaus zijn sinds kort tienduizenden euro’s per jaar kwijt aan negatieve rente. Deze grote en middelgrote zorginstellingen moeten een vergoeding betalen aan Nederlandse banken over het kasgeld dat ze op hun bankrekening hebben staan. Vaak kunnen de zorginstellingen niet anders, omdat ze verplicht zijn voldoende reserves in kas aan te houden.

Vooral zorginstellingen met meer dan 10 miljoen euro aan kasgeld betalen sinds enige maanden negatieve rente, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Banken brengen deze rente aan steeds meer zorginstellingen in rekening. Onder meer het ziekenhuis UMCG, jeugd- en gehandicaptenzorginstelling Pluryn en consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West betalen een negatieve rente over het geld op hun bankrekening.

Dat banken zorginstellingen met steeds hogere kosten confronteren, is niet nieuw, zegt hoogleraar economie en gezondheidszorg Richard Janssen. ‘Sinds de economische crisis zijn banken en zorgverzekeraars een stuk voorzichtiger gaan werken. Ze willen risico’s minimaliseren, waardoor die bij de zwakste partij terecht komen: de zorg. Als ziekenhuis word je verplicht de negatieve rente te betalen, je hebt hierin geen keuze. Dat voelt heel ongemakkelijk.’

Meer informatie

Dit artikel is een korte versie en overgenomen van de VolkskrantWil je het hele artikel lezen, bezoek dan de Volkskrant website.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen