Hoe ging het eraan toe bij de Kick-off Wetenschappelijk Platform Risicoverevening?

Richard van Kleef

Op 26 januari 2024 vond op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kick-off plaats van het WPR. Samen met ruim 50 vereveningsexperts uit onderzoek, beleid en praktijk zijn we die middag in gesprek gegaan over 1) het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de doorontwikkeling van de risicoverevening, 2) de doelen van het WPR en 3) de invulling van het WPR in termen van onderzoek, samenwerking en kennisdeling. 

Het programma begon met een uitdagende quiz over de historie van de risicoverevening en de rol van wetenschappelijk onderzoek bij de ontwikkeling van het risicovereveningsmodel. Wynand van de Ven, René van Vliet en Richard van Kleef gaven vervolgens een presentatie waarin de quizvragen werden beantwoord. Uit de presentaties kwam bijvoorbeeld naar voren dat in 1941 al een eerste poging is gedaan tot invoering van risicoverevening. Ook kwam naar voren dat de zoekopdracht [“health insurance” “risk adjustment” “risk selection”] in Google Scholar maar liefst 360 publicaties oplevert sinds 2020! De PPT-slides met andere leuke feitjes en met een overzicht van de achtergrond en doelen van het WPR, vind je onderaan de pagina.

Het tweede deel van de middag bestond uit een paneldiscussie onder leiding van Wynand van de Ven. Samen met het publiek, deelden vier panellisten (Anja Withagen-Koster, Sandra Muilwijk, Piet Stam en Theodoor Bouw) hun ideeën over de invulling van het WPR ten aanzien van onderzoek, samenwerking en kennisdeling. Het verslag van de paneldiscussie vind je hieronder.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen