In gesprek met... Lynn Seveke

In elke editie van onze alumninieuwsbrief spreken we met een alumnus/-na over zijn/haar studietijd aan Erasmus School of Health Policy & Management (voorheen iBMG en SAG) en wat ze tegenwoordig doen. Deze keer spraken we met Lynn Seveke. Zij deed de master Health Economics, Policy & Law (HEPL) en studeerde in 2015 af. Tegenwoordig werkt ze in Barcelona voor de European University Hospital Alliance.

Waarom heb je destijds voor HEPL gekozen?   

Ik heb eerst de bachelor European Public Health gedaan in Maastricht. Ik kwam erachter dat money makes the world go round. Schaarste beïnvloedt het zorgproces. Ik ben dus vooral geïnteresseerd in de organisatorische en niet de biomedische kant van de zorg. In vragen zoals: Hoe richt je de zorg in zodat mensen niet ziek worden en zodat professionals hun beroep zo goed mogelijk kunnen uitvoeren? HEPL was voor mij een logisch vervolg. 

En wat vond je van HEPL?  

HEPL toont je een interessant pallet aan verschillende invalshoeken. Dat maakt dat je een generalist wordt. Je krijgt inzicht in hoe verschillende aspecten het zorgstelsel beïnvloeden. Docenten brachten wetenschappelijke inzichten niet als waarheid, maar als methodes om de zorg te organiseren. Eddy Van Doorslaer deed in mijn tijd een interessant onderzoek naar Inequalities in Health. Mede daardoor heb ik voor de track Global Health gekozen. 

Lynn & Peter

Hoe verliep je studie? 

Ik kwam uit Maastricht, dus ik moest nieuwe vrienden maken. Dat is goed gelukt, want tijdens HEPL heb ik mijn man, Peter Atanasov, leren kennen! Het eerste blok haalde ik dan ook niet zulke hoge cijfers... Omdat ik merkte dat ik nog niet klaar was voor de arbeidsmarkt, wilde ik graag twee stages doen. Voordat hij toestemming gaf vroeg Marco Varkevisser me te motiveren waarom deze stages het extra belastinggeld waard zou zijn. Dat was een mooie uitdaging. Uiteindelijk heb ik stagegelopen bij het United Nations Development Program in Slowakije en bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving mijn thesis geschreven. 

Wat voor carrière pad heb je bewandeld na het afronden van je studies?   

Na HEPL ben ik met Peter in Londen gaan wonen. Ik heb toen gewerkt bij consultancybureau PPL, een klein bureau gericht op de gezondheidszorg, sociale en maatschappelijke zorg. Ik heb twee jaar gewerkt voor verschillende opdrachtgevers zoals zorginkopers, gemeenten, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties. Ik vond het een unieke kans om bij al die organisaties achter de schermen te kunnen kijken. Dankzij dit werk ken ik veel stakeholders uit de gezondheidszorg. Dat helpt me nu nog bij het schrijven van beleidsadviezen. 

Na twee jaar in Londen vonden we het daar te druk, te groot en te duur worden. Dus verhuisden we naar Barcelona. In 2018 ben ik daar gaan werken bij de European University Hospital Alliance (EUHA). De EUHA brengt tien van Europa's toonaangevende universitaire ziekenhuizen samen (waaronder het ErasmusMC). Het doel is kennisdeling, innovatie en beleidsbeïnvloeding op Europees niveau om de zorg toekomstbestendig en van hoogst mogelijke kwaliteit te houden. Samen doen we onderzoeksprojecten (vaak heel uitvoeringsgericht), en brengen we ook advies uit aan de Europese Unie, omdat steeds meer wetten van de EU impact hebben op de zorg. Als enig staflid heb ik een grote rol gespeeld in het opzetten van de organisatie samen met de representanten van de leden. Sinds dit jaar heb ik twee vaste collega’s, waaronder een secretaris-generaal die ons vertegenwoordigt in Brussel. Maar in totaal zijn er wel meer dan 250 mensen van de EUHA-ziekenhuizen in ons netwerk actief. 

Het belangrijkste thema is de houdbaarheid van zorgsystemen. Het tekort aan personeel kunnen we bijvoorbeeld niet alleen oplossen door mensen te houden of aan te nemen. We moeten de zorg anders inrichten en ons daarnaast meer richten op preventie. 

Tot slot wat heeft HEPL jou gebracht? 

Het mooiste cadeau is onze ‘HEPL-baby’ Niya! Daarnaast weet ik dankzij HEPL en mijn werkervaring goed hoe gezondheidszorgsystemen werken in verschillende landen. Ik ben blij met hoe mijn carrière tot nu toe verloopt. Leuke aspecten van mijn huidige baan zijn dat ik mag samenwerken met vooraanstaande wetenschappers zoals Ernst Kuipers en dat ik de vergaderingen met de Europese Commissie voorbereid. 

In gesprek met… jou?   

Heb jij ook warme herinneringen aan jouw tijd bij SAG/iBMG/ESHPM die je graag met mede-alumni deelt? Laat het weten in een mail naar alumni@eshpm.eur.nl.   

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen