Geslaagde meeting van het Risk Adjustment Network (Dublin, 26-28 september)

winkelstraat in Dublin

Van 26 t/m 28 september is in Dublin het internationale Risk Adjustment Network (RAN) bijeengeweest. Dit netwerk bestaat uit circa 30 onderzoekers en vereveningsexperts uit o.a. Australië, België, Duitsland, Ierland, Israel, Nederland, Zwitserland en de Verenigde Staten. De meeting ging van start met de zogenaamde “country update” waarin de deelnemende landen elkaar hebben bijgepraat over internationale ontwikkelingen op het terrein van risicoverevening en zorgverzekeringen. Namens Nederland gaf Anja Withagen-Koster (ministerie van VWS) een overzicht van de veranderingen in het Nederlandse risicovereveningssysteem per 2025.

In de presentaties over andere landen werden o.a. de volgende ontwikkelingen genoemd: 

  • In Australië heeft een evaluatie plaatsgevonden van het huidige systeem van ex-post compensaties. In het rapport wordt voorgesteld om het huidige systeem te vervangen door een hybride systeem van ex-ante verevening en ex-post compensaties. 
  • In België is de concurrentie tussen ziekenfondsen nagenoeg volledig afgeschaft.
  • In Duitsland gaat een wetenschappelijke commissie dit jaar een evaluatie uitvoeren van het vereveningsmodel. Daarbij staan o.a. de volgende vragen centraal: Hoe omgaan met zeer dure medicijnen die slechts één keer worden toegediend (zoals gentherapie voor Hemofilie)? Hoe kan de bureaucratie rond de risicoverevening worden verminderd?  
  • In Ierland worstelt men met de marktsegmentatie die optreedt als gevolg van een inadequate risicoverevening en hoge mate van productdifferentiatie.
  • In Zwitserland heeft een evaluatie plaatsgevonden van de Farmacie Kosten Groepen die daar in 2020 zijn ingevoerd. Het volledige rapport (in Duits) is hier beschikbaar.

Vervolgens zijn diverse lopende onderzoeken gepresenteerd en bediscussieerd. Vanuit Nederland waren er o.a. presentaties van Andreea Panturu (Een conceptueel kader voor het ex-ante evalueren van vereveningsmodellen voor de bekostiging van zorgaanbieders), Michel Oskam (Hebben we in Nederland nog premieregulering nodig gegeven het huidige vereveningsmodel?), Reyn Wagenaar (Naar een aandoeningsgerichte risicoverevening), Rudy Douven (Het effect van vereveningskenmerken gebaseerd op historische kosten op prikkels voor doelmatigheid), Erik Schut (Consumentenvoorkeuren ten aanzien van meerjarige verzekeringscontracten) en Richard van Kleef & Piet Stam (Een conceptueel model en empirische illustratie van risicoselectie in verzekeringsmarkten met een verzekeringsplicht en consumentenkeuze; i.s.m. Gerrit Hamstra o.a.) Voor deze en andere onderzoeken geldt: zodra de artikelen zijn gepubliceerd zullen wij daar melding van maken in de WPR-nieuwbrief!

Het Risk Adjustment Network heeft niet alleen als doel om onderzoeksresultaten en internationale ontwikkelingen uit te wisselen maar ook om kennis te laten doorsijpelen naar beleid en praktijk. In dit licht is het interessant te noemen dat voorafgaand aan de RAN-meeting een beleidssessie heeft plaatsgevonden met circa 100 verzekeringsexperts uit Ierland. Het onderwerp van deze sessie was de hoge mate van productdifferentiatie op de Ierse zorgverzekeringsmarkt en de nadelige effecten daarvan op het keuze- en switchgedrag van verzekerden. Een aantal RAN-leden heeft tijdens deze sessie een presentatie gegeven over de ervaringen met productdifferentiatie in hun land. Dat dit onderwerp leeft in Ierland bleek wel uit de media-aandacht: zie bijvoorbeeld Irish TimesIrish Independent en Irish Examiner

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen