Een meetinstrument voor de kwaliteit van leven

Copyright: Akwa GGZ
Akwa GGZ

De Mental Health Quality of Life vragenlijst (MHQoL) is een gestandaardiseerd instrument voor het meten van kwaliteit van leven dat specifiek voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen is ontwikkeld. Patiënten kunnen deze vragenlijst makkelijk zelf invullen. We spraken met de ontwikkelaars, Leona Hakkaart en Frédérique van Krugten en vroegen hen onder andere waarom er écht nog een meetinstrument nodig was.

Leona Hakkaart: “Ons team houdt zich voornamelijk bezig met de geestelijke gezondheidszorg, omdat het een belangrijke zorgsector is met veel patiënten. Psychische problemen leiden tot veel verlies van kwaliteit van leven en zorgen ook voor hoge maatschappelijke kosten. Om goede zorg te verlenen worden behandelingen en interventies geëvalueerd om te kijken of een behandeling effectief en kosteneffectief is. Met deze vragenlijst richten we ons op de kwaliteit van leven van de patiënt. Juist bij mensen met psychische problemen is dat van groot belang. Het kan een uitkomstmaat zijn die naast meer symptomatisch georiënteerde uitkomstmaten wordt gehanteerd. Wat doet de aandoening met een patiënt? Dit wordt steeds belangrijker en dat merk je ook internationaal in discussies rond de zorg. Vanuit die gedachte wilden we een instrument ontwikkelen specifiek voor gebruik in de GGZ dat de kwaliteit van leven op een goede manier kan meten en waarderen.”

Wat is de MHQoL?

De MHQoL is een gestandaardiseerde kwaliteit van leven vragenlijst gericht op mensen met psychische problemen. De MHQoL bestaat uit twee delen: een beschrijvend gedeelte, de MHQoL-7D en een visueel-analoge schaal, de MHQoL-VAS. De MHQoL-7D bestaat uit zeven vragen, die betrekking hebben op zeven dimensies, elk met vier responsniveaus (bijvoorbeeld variërend van zeer tevreden tot zeer ontevreden):

  • Zelfbeeld
  • Onafhankelijkheid
  • Stemming
  • Relaties
  • Dagelijkse activiteiten
  • Fysieke gezondheid
  • Toekomst

De MHQoL-7D totaalscore kan variëren van 0 tot 21; hoe hoger de score, hoe beter de kwaliteit van leven. De MHQoL-VAS registreert het algemene psychologische welzijn van de invuller op een horizontale schaal, variërend van nul (“slechtst denkbare psychologisch welzijn”) tot tien (“best denkbare psychologische welzijn”).


Wil je het volledige artikel lezen? Bezoek dan de website van Akwa GGZ.

Meer informatie

Dit nieuwsartikel is een selectie van het interview uit Akwa GGZ van 27 februari 2020.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen