Duur: 1 September 2024 - 28 februari 2025
Opdrachtgever: EUR / ESHPM
Elk jaar opnieuw staan Nederlandse consumenten voor een lastige keuze. Ze moeten namelijk beslissen welke zorgverzekering ze afsluiten voor het komende jaar.
De meeste verzekerden stappen niet over naar een andere zorgverzekeraar, ondanks dat ze daardoor onnodig veel lijken te betalen voor hun zorgverzekering (ACM, 2024). In 2023, bijvoorbeeld, had 61% van de verzekerden gemiddeld 103 euro per jaar kunnen besparen door het kiezen van een beter passende polis (Zorgkant.nl, 2024).
Onderzoekers van Erasmus School of Health Policy & Management, Prof.dr. Marco Varkevisser, dr. Tim Benning en Post-doc Sara Arts, doen belangrijk onderzoek naar de zorgverzekeringskeuzes die Nederlandse consumenten maken. Zij kijken hierbij naar wat consumenten drijft in hun besluitvorming en hoe het huidige zorgverzekeringsstelsel het keuzegedrag van consumenten beïnvloedt.
In haar postdoc project focust Sara vooral op het beter begrijpen van de rol die (taak)complexiteit speelt in de zorgverzekeringskeuze van de Nederlandse consument. Belangrijke vragen die ze probeert te beantwoorden zijn: Hoe moeilijk vinden consumenten het maken van een zorgverzekeringskeuze en waar lopen ze tegenaan? Waarom stappen veel consumenten niet over terwijl dat wel financiële voordelen op lijkt te leveren. Hoeveel tijd zijn consumenten bereid te besteden aan het zoeken naar een andere zorgverzekering? En hoe verschilt het antwoord op deze vragen voor verschillende groepen consumenten (denk aan jongeren t.o.v. ouderen)?
Daarnaast hebben Marco en Tim recent de voorkeuren van Nederlandse verzekerden onderzocht voor een en meerjarige zorgpolissen met behulp van een discreet keuze experiment. Uit het onderzoek bleek dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse verzekerden bereid is een meerjarige polis af te sluiten. Meer weten over de huidige ontwikkelingen van dit onderzoek naar meerjarige zorgverzekeringen? Zie dan dit artikel en de bronnen onderaan deze pagina.
Introductie op de Nederlandse zorg en de rol van zorgverzekeraars

Bron: CZ Verzekeraars
Waarom doet dit onderzoek ertoe?
Het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel is gebaseerd op keuzevrijheid en concurrentie. In theorie zou dit moeten leiden tot een efficiënter en betaalbaarder zorgsysteem. In de praktijk blijkt echter dat veel consumenten moeite hebben met het vergelijken van de verschillende zorgpolissen. Mogelijke redenen hiervoor zijn het grote aanbod aan polissen, de vaak kleine verschillen tussen deze polissen, de grote hoeveelheid informatie die beschikbaar is en de problemen met het begrijpen van deze informatie. Hierdoor blijven ze vaak bij hun bestaande verzekeraar, terwijl er goedkopere en gelijkwaardige alternatieven beschikbaar zijn. Het feit dat de consument naast de basisverzekering ook nog een vrijblijvende aanvullende verzekering af kan sluiten, maakt het er ook niet makkelijker op.
- Programma De ochtendspits (24 dec, start gesprek = 7:40:50).
Wat kunnen we met het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek zijn relevant voor verschillende belanghebbenden:
- Consumenten krijgen inzichten in hoe ze een beter geïnformeerde keuze kunnen maken.
- Zorgverzekeraars ontdekken hoe zij consumenten beter kunnen ondersteunen bij het maken van hun zorgverzekeringskeuzes.
- Beleidsmakers krijgen handvatten om regelgeving rondom zorgverzekeringen te verbeteren.
Het zou mooi zijn als het zorgverzekeringslandschap overzichtelijker wordt, zodat consumenten makkelijker de beste keuze kunnen maken zonder onnodig veel te betalen. Wil je op de hoogte blijven van updates over dit onderzoek? Volg dan de discussie via LinkedIn.
- Meerjarige zorgpolis biedt voordelen en voorziet in behoefte (ESB)
- Onderzoek: Meerjarige zorgverzekering stimuleert passende zorg en preventie
- Zijn meerjarige contracten de toekomst van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel?
- Programma De ochtendspits (24 dec, start gesprek = 7:40:50)
Linkedin activiteit, o.a. zorgverzekering polissen
Team
- Prof.dr. M (Marco) Varkevisser
Full professor of Erasmus School of Health Policy & Management
E-mailadres - dr. TM (Tim) Benning
Assistant professor of Erasmus School of Health Policy & Management
E-mailadres - SDL (Sara) Arts
Post-doc of Erasmus School of Health Policy & Management
E-mailadres
Ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag

Age-friendly communities for all
