Van studievriendinnen tot zakenpartners

Interview met twee IBCoM alumni over hun platform Weekends in Rotterdam
Team Weekends at Rotterdam on a boat
IBCoM alumni Lisanne van Beurden and Mathilde Simon in graduation gowns

Lisanne van Beurden en Mathilde Simon ontmoetten elkaar in 2011 tijdens de Eurekaweek - de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Al snel werden ze vriendinnen, en gedurende hun studie ontdekten ze dat ze goed konden samenwerken en veel dezelfde interesses deelden. Ook spraken ze tijdens de studie al de wens uit om eindredacteur te worden. Het was dan ook een logische stap om ooit samen een website of platform op te zetten. In 2017 lanceerden ze Weekends in Rotterdam: hét platform met tips over de leukste hotspots, evenementen, hotels en routes in de stad.
 

Wat heeft jullie op het idee gebracht Weekends in Rotterdam op te zetten?  

Lisanne: “Ik was 1,5 jaar op reis en hield een reisblog bij. Een vriendin die in Seoul woonde hield ook een reisblog bij en vroeg tips, omdat ik meer bezoekers op mijn blog had. Ik gaf haar het advies om te focussen op Seoul, omdat zij daar veel waardevolle kennis over heeft en dat werkt ook nog eens goed voor Google (SEO). Ineens bedacht ik me: dit ga ik ook doen over Rotterdam als ik terug ben van het reizen.” 

Mathilde: “Ik weet nog goed dat je me appte tijdens je reis en zei: zullen we een blog over Rotterdam maken?”

Lisanne: “Tijdens mijn reis voelde ik me al een ambassadeur van de stad. Iedereen heeft het altijd maar over Amsterdam, maar Rotterdam is ook hartstikke leuk! Juist toen ik wat ouder werd, begon ik onze stad veel meer te waarderen. Toen we allebei een tijdje in Amsterdam woonden vanwege onze masterstudie, merkten we dat we Rotterdam misten. De liefde voor de stad Rotterdam werd door even ergens anders te wonen alleen maar versterkt.”    

Voor wie schrijven jullie de artikelen op Weekends in Rotterdam? 

Mathilde: “In eerste instantie wilden we ons met Weekends in Rotterdam richten op toeristen. Rotterdam was toen we begonnen in 2017 heel erg upcoming. We dachten dat er daardoor steeds meer toeristen naar Rotterdam zouden komen en wilden daar mooi op inspelen. Je ziet dat dat ook is gebeurd; Rotterdam is groter en hipper geworden, met allemaal leuke nieuwe plekjes.”  

Lisanne: “Wat wel grappig is, is dat we merken dat er nu juist meer Rotterdammers dan toeristen op onze website komen. Locals zijn ook gewoon benieuwd naar tips over verborgen parels in hun geliefde stad. Wat dat betreft is onze doelgroep redelijk breed: jonge mensen die lokale tips van Rotterdam willen weten. Dat kan zowel een reiziger als expat, student of inwoner zijn.”

Welke kennis en/of vaardigheden van IBCoM komen van pas bij Weekends in Rotterdam? 

Mathilde: “Tijdens de studie hebben we heel veel moeten schrijven. Dit werd steeds makkelijker en ik denk dat dit ons enorm heeft geholpen om snel goede teksten te leveren.”

Lisanne: “Aan het begin moesten we wel de omschakeling maken van academische taal naar spreektaal. Dat zien we ook soms bij onze bloggers die aan de Erasmus Universiteit studeren, waaronder IBCoM’ers. De tekst mag hier en daar nog wel wat losser en persoonlijker. Maar ze pakken dit snel genoeg op!”  

Waar halen jullie inspiratie vandaan voor een nieuw blogartikel of thema?   

Mathilde: “De meeste inspiratie komt door zelf op verkenning te gaan of via tips van vrienden. We proberen bij Weekends in Rotterdam echt lokale tips en verborgen parels te laten zien, dus niet de standaard plekken. Daarbij kijken we vooral of we er zelf ook heen zouden gaan, of dat we het aan onze vrienden zouden aanraden.”   
 
Lisanne: “Soms komen er ook verzoeken van mensen voor een bepaald onderwerp binnen via direct message (DM). Daar schrijven we dan vaak ook echt een artikel over. En één keer per maand houden we een redactievergadering met twee meiden die ons helpen met onze social mediakanalen, waarin we over nieuwe onderwerpen brainstormen. Het komt ook best vaak voor dat we worden uitgenodigd om langs te komen bij plekken. Dat moet dan wel bij ons passen: een beetje jong, met een leuk concept.”  

Kom maar op met die hidden gems: welk verborgen plekje in Rotterdam verdient volgens jullie meer aandacht? 

Lisanne: “Er zijn veel toffe plekken in Rotterdam-West, zoals ROAST, een knus ontbijtplekje, het Mexicaanse restaurant Sabor Sabor, en de tweede locatie van Arzu, waar je overheerlijke pancakes kunt eten. Waar ik niet vaak genoeg kom is Rotterdam-Zuid, terwijl je daar genoeg verborgen parels hebt om te ontdekken. Zo heb je hier het Van Brienenoord eiland. Daar kan je én heel leuk zwemmen én er zit een heel schattig tentje waar je wat kan drinken: Buitenplaats Brienenoord. Verder ga ik altijd graag naar Tensai Ramen, tegenover het Maritiem Museum. Het is weliswaar geen verborgen plek, maar toch merk ik dat niet iedereen het kent. Het is een goede optie als je een beetje goedkoop wilt eten, en ze maken de ramen ook nog eens in het restaurant zelf.” 

Mathilde: “Ik ga graag naar de Rotterdamse Oogst op het Noordplein, een leuke kleinschalige boerenmarkt. Je kan me ook uren zien rondlopen in de Groene Passage, waar je bij Gimsel boodschappen doet en bij Spirit gezond luncht. Een leuke tip is ook Studio Unfolded op de Nieuwe Binnenweg. Naast een heerlijk ontbijt of brunch, koop je hier mooie spulletjes, zoals keramiek, geurkaarsen en de foto's van de eigenaresse. Ik woon zelf in Kralingen, dus hier kom ik graag bij Il Capo, waar ze overheerlijke Italiaanse broodjes hebben. Echt een aanrader!”

In hoeverre onderscheid Weekends in Rotterdam zich van websites als ‘Indebuurt’ of ‘De Buik van Rotterdam’?  

Lisanne: “Onze website is ook in het Engels beschikbaar, wat het toegankelijker maakt voor internationals. We proberen bovendien een jong platform te blijven. Het team dat ons helpt is jong en we proberen te luisteren naar de jongere generatie om te zien wat er allemaal speelt. Verder zijn we redelijk kritisch op wat we wel en niet delen; ons team moet het ook echt zelf leuk vinden. Zo opende onlangs de grootste Zara van de wereld in Rotterdam. Nieuws over zo’n grote keten past gewoon niet op Weekends, we plaatsen liever een post over dat ene kleine lokale winkeltje op de hoek van de straat. Uiteindelijk kijken we vooral naar de andere platforms als “het mag er allemaal zijn, er is genoeg plek voor iedereen”. Op die manier kan je je concurrenten ook weer als inspiratie zien.”  

Mathilde: “Zo helpen we bijvoorbeeld ook het platform Rotterdam Centrum met artikelen. Je zou het kunnen zien als een concurrent, maar wij zoeken liever naar mooie samenwerkingen met andere platforms om elkaar te versterken.”  

Er staan ook een aantal artikelen op jullie website over vintage, vegan en fairtrade winkels en plasticvrij winkelen in Rotterdam. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jullie? 

Lisanne: “Dat vinden we heel belangrijk. Vanaf het begin hadden we hier al een focus op, maar tegenwoordig kun je er als platform er niet meer omheen. Het is vooral meegaan met de tijd, want bijna iedereen, en dan vooral de jongere generaties, houdt zich op de een of andere manier wel bezig met duurzaamheid, of het nou bewuster winkelen is of (vaker) vegan eten. En dat is natuurlijk hartstikke goed. We vinden het zelf ook belangrijk dat een restaurant een vega of vegan aanbod heeft. We zouden niet snel een vleesrestaurant aanraden.“ 

Mathilde: “Enerzijds wil je mensen gericht kunnen helpen die op zoek zijn naar plekken waar ze plasticvrij kunnen winkelen en anderzijds wil je mensen inspireren die er nooit eerder over hebben nagedacht. Door er aandacht aan te besteden op ons platform, raken er meer mensen bekend mee.”   

In september zijn er weer veel nieuwe (internationale) studenten naar de EUR gekomen. Wat moet een nieuwkomer in Rotterdam als eerste weten of doen? 

Mathilde: “Ga eerst lekker de toerist uithangen! Rotterdam is redelijk compact, dus je kan vrij snel de bekende bezienswaardigheden in het centrum bewonderen. Wil je de wat meer unieke dingen bekijken? Ga dan naar Rotterdam West of Zuid.”  

Een paar van onze beste tips voor studenten: 

  • Geniet ’s avonds gratis van een panorama over de stad op het dak van het Depot Boijmans van Beuningen (alleen mogelijk als het restaurant open is). 

  • Als je in Kralingen woont: ga suppen op de Kralingse Plas.

  • Ga een hapje eten bij Bazar: geen verborgen parel, maar wel betaalbaar en gezellig.

  • Fiets langs de Maasboulevard en geniet van een picknick in ‘Ons Park’ op het Noordereiland met uitzicht op de Willemsbrug.

  • Nuttig een drankje bij Keilecafé in de Merwehaven in Rotterdam West. Ook een leuke buurt om te ontdekken!

  • Ga picknicken in het Dakpark in Rotterdam West.  

Lisanne: “De leukste dingen ontdek je als je fietst of loopt in een straat die je nog niet goed kent. Ga op pad en laat je verrassen.”  

Hoe ziet de toekomst eruit voor Weekends in Rotterdam? 

Mathilde: “We willen een soort gids uitbrengen om internationals iets meer te helpen. Dit kan zowel in boekvorm als digitaal. Ook willen we onze naamsbekendheid verder laten groeien; dat Weekends in Rotterdam het eerste is dat bij je opkomt als je denkt aan een uitje of tips over Rotterdam. ”  

Lisanne: “Daarom willen we ook meer gaan werken aan onze branding, o.a. op TikTok en Instagram. En we hopen op nog veel meer mooie samenwerkingen met interessante partners in de stad!"

Naar Weekends in Rotterdam (platform)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen