Waar is het handbalteam van Burundi gebleven? Gijsbert Oonk op Radio 1 over verdwenen sportteams

Handball
Burundi handball team

Bijna het volledige handbalteam van Burundi is tijdens het WK Onder-19 in Kroatië verdwenen. 10 van de 13 spelers zijn nog steeds spoorloos. Het komt vaker voor dat sportteams verdwijnen bij internationale wedstrijden, maar waarom en hoe vaak gebeurt dat? Gijsbert Oonk, professor aan ESHCC en gespecialiseerd in sport en migratie, geeft uitleg in een interview op Radio 1.

“Als we kijken naar de geschiedenis van teams die plotseling verdwijnen, ligt het voor de hand om te denken dat de sporters gevlucht zijn vanwege het militaire regime of de armoede in Burundi,” legt Gijsbert uit. “Of misschien wel in militaire dienst moeten en dat niet willen. En het sportvisum dat ze hebben kan een opening bieden om bijvoorbeeld Europa in te komen.”

Vanaf de Tweede Wereldoorlog gebeuren dit soort verdwijnen met vrijwel elke editie van de Olympische Spelen. Waar het vroeger voornamelijk sporters waren die uit communistische landen uit het Oostblok vluchtten, zijn het nu voornamelijk sporters uit Afrikaanse landen.

In het interview op Radio 1 geeft Gijsbert nog meer uitleg en interessante anekdotes.

Beluister hier het hele interview.

Professor
Gerelateerde content
Gijsbert Oonk is geïnterviewd door CNN over de dominantie van het Amerikaanse vrouwenvoetbal en Amerikaanse speelsters in andere nationale teams.
Women football
Steeds meer sporters hebben een gemengde achtergrond en dus begint de 'nationale mal' van de Olympische Spelen te wringen zegt hoogleraar Gijsbert Oonk.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen