Stijn Reijnders over de gevolgen van filmtoerisme in De Volkskrant

Portrait Stijn Reijnders (Square)

Het eiland Skellig Michael vlak voor de kust van Ierland trok jaarlijks gemiddeld zo'n 12.000 toeristen per jaar. In 2017 was dat aantal opeens gestegen tot maar liefst 17.000 toeristen. Toeval? Niet helemaal.Het eiland vormde namelijk het decor van de Star Wars-film ''The Force Awakens'': de best bezochte film van 2015. Het dagblad ''Irish Examiner'' noemde de film treffend ''de beste advertentie voor Ierland ooit gemaakt'', en het Ierse bureau voor toerisme speelde er slim op in door Star Wars in een reclame te verwerken. Maar, zo stelt ESHCC's Stijn Reijnders in De Volkskrant, filmtoerisme kent ook een keerzijde...

Het lijkt aanvankelijk vaak een zegen voor een stad of land wanneer toeristen, betoverd door wat ze hebben gezien in een film of serie, naar deze plek afreizen. "Soms leidt een film- of televisieserie tot een imagoverandering," aldus Stijn Reijnders in De Volkskrant. Dat dit een positief effect kan hebben beargumenteert Reijnders aan de hand van een wereldberoemd voorbeeld: "Dankzij de films van The Lord of the Rings kregen mensen een bepaald beeld bij Nieuw-Zeeland: een mythisch landschap, dat je een keer in je leven gezien moet hebben."

 

Dat filmtoerisme echter ook zeker een keerzijde kent, blijkt wel uit de situatie in Dubrovnik. Reijnders keek voor zijn onderzoek naar de situatie in deze Kroatische stad waar Game of Thrones werd opgenomen. Waar de toestromende toeristen aanvankelijk met open armen werden onthaald omdat het zorgde voor extra inkomsten, is de maat nu vol. De stad is in de zomer overvol, en door de burgemeester werd al een waarschuwing afgegeven dat het nu genoeg is. Hoewel sommigen dus flink profiteren van mediatoerisme, is niet iedereen erbij gebaat.

 

Meer informatie

Meer weten over de onderzoeken van Stijn Reijnders over filmtoerisme? Bezoek dan de website van de projecten: Worlds of Imagination en Locating Imagination.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen