Niet weten wat je tijdens een date moet zeggen, iets laten vallen in het bijzijn van anderen of een collega uit zijn neus zien eten tijdens een vergadering. Het zijn bijna dagelijkse momenten van ongemakelijkheid (awkwardness), die prof.dr. Pauwke Berkers (afdeling Arts and Culture Studies van ESHCC) en dr. Yosha Wijngaarden (afdeling Media & Communicatie van ESHCC) vanuit de sociologie verklaren in hun boek A Sociology of Awkwardness, dat op maandag 21 april is gepubliceerd. Het boek laat zien hoe ongemakkelijke gevoelens het resultaat zijn van sociale interacties die verkeerd lopen.
Berkers en Wijngaarden combineren inzichten uit de cultuursociologie en de sociologie van interacties en emoties, waarmee ze in dit boek de eerste uitgebreide sociologie van ongemakkelijkheid ontwikkelen. Het geeft inzicht in hoe mensen ongemakkelijkheid definiëren, uitdrukken en ervaren, terwijl het de oorzaken niet bij individuen maar bij sociale interacties legt. Het boek biedt ook een uniek perspectief door te onderzoeken hoe zowel tijd als ruimte bijdragen aan de ervaring van ongemakkelijkheid. Daarnaast gaat het in op de verschillende manieren waarop mensen omgaan met ongemakkelijke interacties.
A Sociology of Awkwardness introduceert een nieuwe theorie en typologie van onhandigheid, gebaseerd op rijke empirische gegevens van alledaagse ontmoetingen, werk, dating en zelfhulp. Dit boek zal wetenschappers uit de hele sociale wetenschappen aanspreken, in het bijzonder diegenen die geïnteresseerd zijn in cultuur, sociale interacties en emoties. Het zal ook lezers aantrekken die onhandigheid willen begrijpen als een cultureel fenomeen, maar niet als een zelfhulpgids.
- Professor
- Onderzoeker
- Meer informatie
Pauwke Berkers is hoogleraar Sociologie van de Populaire Muziek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als muzieksocioloog heeft hij veel geschreven over sociale ongelijkheid binnen populaire muziek in academische tijdschriften als Gender & Society, Poetics, en Cultural Sociology. Zijn meest recente boek is Gender Inequality in Metal Music Production (met Julian Schaap, 2018). Als cultuursocioloog houdt hij zich bezig met onderwerpen als authenticiteit, stigmatisering, grenswerk en (lange stilte) ongemakkelijkheid.
Yosha Wijngaarden is universitair docent Media en Creatieve Industrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkt op het snijvlak van sociologie, mediastudies organisatiekunde en geografie en heeft veel geschreven over werkpraktijken en (potentieel lastige) sociale interacties binnen de creatieve industrie. Haar werk is gepubliceerd in academische tijdschriften zoals Geoforum, Human Relations en Cultural Trends.