Naomi Oosterman in NRC: “Bordjes plaatsen in musea is niet genoeg”

De dekolonisatie van musea
Paintings in museum

‘Oude collecties, nieuwe verhalen’ is dit jaar het thema van de VriendenLoterij Museumprijs. Steeds meer musea willen nieuwe verhalen vertellen met hun historische collecties en proberen zo aandacht te schenken aan het koloniale verleden. Dr. Naomi Oosterman (universitair docent en onderzoeker cultureel erfgoed en dekolonisatie aan ESHCC) heeft in het NRC een gemengde boodschap over musea en vindt dat er nog meer moet gebeuren.

‘Herstructureren van narratieven’

“We staan nog maar aan het begin van de dekolonisatie van musea”, zegt Naomi. Ze ziet zeker na Black Lives Matter een versnelling in de Nederlandse musea, maar “ze zijn er nog niet.” Naomi vindt dat musea nog veel meer aandacht zouden moeten geven aan verschillende perspectieven op met name hun koloniale collectie – iets wat zij het ‘herstructureren van narratieven’ noemt.

Er is meer actie nodig

Naomi vertelt in NRC dat ze soms “een beetje als zeurpiet” wordt gezien op congressen. Want ze vindt dat er meer actie nodig is. En dat betekent voor musea verder gaan dan ‘bordjes plaatsen’. “Er is geen koloniaal verleden, er is een koloniale erfenis waar we nog altijd mee leven. De narratieven die door het westers perspectief onderdrukt zijn, moeten naar boven komen.” Ze vindt ook dat musea zich sterker zouden moeten inspannen voor teruggave van koloniaal erfgoed.

Er zijn drie musea genomineerd zijn voor de Museumprijs: Museum Jan Cunen in Oss, het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en het Wereldmuseum Amsterdam. Zij geven dekolonisatie alle drie in verschillende mate een rol, maar wat zij gemeen hebben, is dat hun nieuwe vaste exposities een hedendaags én meerstemmig verhaal vertellen.

Lees het hele artikel van NRC

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen