Joegoslavische war games: hoe ‘mods’ de historische feiten verdraaien

War video games

Voormalig Joegoslavië heeft zware tijden beleefd tijdens de oorlogen in de 20ste eeuw. Maar mensen zoals Partizanenleider Tito of Četniksleider Miailovic spelen nog steeds een rol in oorlogsgames. Zowel videogames als bordspellen die de vreselijke gebeurtenissen van toen verbeelden, zijn populairder dan ooit. Maar wat als deze spellen de historische feiten compleet verdraaien?

Customised content

Onderzoeker Pieter van den Heede van ESHCC waarschuwt voor zogenoemde ‘mods’. Op BalkanInsight, een website van het Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) dat zich focust op nieuws, analyses, toelichting en onderzoeksjournalistiek, vertelt Pieter over aangepaste versies van bekende shooter games – mods – gemaakt door Servische, Bosnische of Albanese gamers. Wat opvalt is dat veel videogames doorgaans gewelddadiger en historisch gezien dubieuzer zijn dan de bordspellen. Populairse first-person shooters, zoals ‘Arma’, beschikken over modding tools om cutomised content binnen de games te creëren.

 

Modden van historische gebeurtenissen modden

In bijvoorbeeld Servische gamingcommunities zorgen dergelijke mods ervoor dat bepaalde historische narratieven over oorlogen in voormalig Joegoslavië worden bestendigd. Eén van de Servische mods bootst het beleg van Srebrenica in 1995 na. Maar het spel suggereert dat het genocidaal geweld dat zich daar toen afspeelde, niets meer was dan geweld tegen bewapende tegenstanders. Dat is in lijn met hoe in Servische nationalistische kringen wordt gesproken over de genocide in Srebrenica. Volgens Pieter ontsnappen dit soort mods vaak aan onze aandacht, waardoor er ruimte ontstaat voor verdraaide, hyper-nationalistische verhalen over het verleden. Daarom is het belangrijk ze niet uit het oog te verliezen.

 

BIRN laat meer voorbeelden zien van hoe zowel videogames als bordspellen de gebeurtenissen tijdens de oorlogen in de jaren ’90 en die van de Eerste en Tweede Wereldoorlog simuleren. Maar ook hoe ze soms de geschiedenis gebruiken en verdraaien om nationalistische gevoelens in het hedendaags voormalig Joegoslavië te versterken. Het artikel geeft uitleg over verschillende oorlogsspellen over voormalig Joegoslavië, die in een hedendaagse en historische context worden geplaatst en kritisch aan de feiten worden getoetst.

 

Onderzoeker
Gerelateerde content
Onlangs was Pieter van den Heede te gast bij het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd, over de rol van de Tweede Wereldoorlog in gaming en bruikbaarheid…
Portrait picture of Pieter van den Heede
Pieter Van den Heede completed his PhD on the 11th of February on WOII games: "Games perpetuate myths about the war, but are also historically meaningful.”
Portrait picture of Pieter van den Heede
An interview with Pieter Van den Heede on his dissertation.
Portrait picture of Pieter van den Heede

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen