Jacco van Sterkenburg in Trouw: Sifan Hassan toont aan dat meerdere identiteiten kunnen samengaan

Hoe komt het dat mensen zoveel bewondering hebben voor voormalig asielzoeker en topatleet Sifan Hassan en tegelijkertijd op een politieke partij stemmen die immigranten als probleem ziet? Prof. dr. Jacco van Sterkenburg, bijzonder hoogleraar racisme en sport aan ESHCC, vertelt in Trouw over de positieve invloed die topsporters met een migratieachtergrond kunnen hebben, maar waarom dat niet per se leidt tot structurele veranderingen op het beeld dat mensen van vluchtelingen hebben.

In het artikel in Trouw zijn mensen uit de Dordtse volkswijk Wielwijk aan het woord, die ronduit lovend over Hassan en haar gouden marathon op de Olympische Spelen zijn. Hassan zorgt als migrant voor een kortstondige opleving van nationale trots. En dat is bijzonder, zeker omdat de meeste wijkbewoners toch een bepaald beeld van ‘andere’ asielzoekers hebben en het overgrote deel van hen afgelopen november op de PVV heeft gestemd. 

“Je zou willen dat zo’n sporticoon mensen nader tot elkaar brengt. Dat effect is er wel, maar slechts voor even. Om impact te hebben, zou Hassan structureel in het nieuws moeten zijn, maar na verloop van tijd nemen de negatieve verhalen over migranten het weer over in de media en politiek. Mensen geven betekenis aan dingen om zich heen door verhalen waaruit ze putten. Daarom hebben lokale sporters die men wekelijks ziet op het sportveld waarschijnlijk meer invloed op de acceptatie van mensen dan internationale kampioenen,” zegt Van Sterkenburg.

Van Sterkenburg sluit af met een positieve noot: de huldiging van Sifan Hassan. “Hassan laat zien dat je Nederland ook met een hijab (hoofddoek) om kunt vertegenwoordigen. Ze toont dat meerdere identiteiten kunnen samengaan. Zoiets kan ook een voorbeeld zijn voor alle Nederlanders”.

Professor

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen