Gijsbert Oonk in Elsevier Magazine: voetbal is ook geschiedenis

Football
Portrait picture of Gijsbert Oonk

Voetbal is oorlog, maar ook geschiedenis. Aan de hand van voetbal valt veel te vertellen over geschiedenis, van wereldoorlogen tot vrouwenemancipatie. Zelfs voor mensen die niets met de sport hebben. En dat is wat prof.dr. Gijsbert Oonk (historicus bij ESHCC en gespecialiseerd in sport en migratie) wil bereiken met het Erasmus+ project "Football Makes History". Hij werd hierover geïnterviewd door Elsevier Magazine.

“Docenten kunnen heel goed voetbalverhalen gebruiken om traditionele geschiedenis te vertellen,” zegt Oonk. “Neem de Koude Oorlog. Dan kun je ook vertellen over het overlopen van spelers van Oost naar West. Hetzelfde kun je doen met onderwerpen als racisme, migratie, gender en vrouwenrechten.”

Oonk is samen met Jonathan Even-Zohar van de Reinwardt Academie in Amsterdam betrokken bij het internationale platform Football Makes History, dat zich richt op de maatschappelijke en educatieve waarde van de geschiedenis en het erfgoed van voetbal. Ze vertellen aan de hand van de sport verhalen over bijvoorbeeld nationalisme in voormalig Joegoslavië en de vergeten populariteit van vrouwenvoetbal uit het verleden.

Oonk kreeg begin dit jaar een subsidie van 400.000 euro van Erasmus+ – het programma van de Europese Unie voor onder meer onderwijs en sport – voor een vervolgproject. In samenwerking met de Reinward Academie werkt het project lokaal samen met bijvoorbeeld middelbare school ZSTiO2 in Katowice (Polen) en het museum van de Duits profclub Eintracht Frankfurt. In Polen levert dat verhalen over discriminatie en antisemitisme in voetbal op uit de Tweede Wereldoorlog en de communistische tijd.

In Duitsland is het Eintracht Frankfurt Museum een voorbeeld voor veranderende voetbalmusea, onder meer door de voetbalverhalen over migratie en de Tweede Wereldoorlog. “In toenemende mate beseffen ze dat ze meer te bieden hebben dan alleen trofeeën. Ze kunnen met hun erfgoed ook ene maatschappelijke rol vervullen.”

Elsevier Magazine article Gijsbert Oonk
Professor
Gerelateerde content
Gijsbert Oonk is geïnterviewd door CNN over de dominantie van het Amerikaanse vrouwenvoetbal en Amerikaanse speelsters in andere nationale teams.
Women football

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen