Professor Koen Lenaerts and professor Alison Wylie ontvangen tijdens de 111e dies natalis van onze universiteit, met als passend thema ‘Engaging Minds, Advancing Science’, een eredoctoraat voor hun uitzonderlijke academische en professionele prestaties. Wil je meer weten over hun werk? Een selectie van hun publicaties vind je in dit artikel.
Professor Koen Lenaerts
Koen Lenaerts is president van de hoogste rechterlijke instantie van de Europese Unie, het Hof van Justitie. Door zijn academische en professionele activiteiten heeft hij een belangrijke maatschappelijke impact door het versterken en uitdragen van het belang van de Europese integratie en in het bijzonder van de Europese rechtsorde.
Als president van het Hof van Justitie benadrukt hij consequent het belang van gemeenschappelijke Europese waarden, ethiek, solidariteit, rechtsstatelijkheid, en de bescherming van fundamentele vrijheden en rechten van minderheden. Zijn leiderschap en visie hebben een blijvende invloed gehad op het functioneren en de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Zijn werk slaat bruggen tussen de academische wereld, de rechtspraktijk en beleidsmakers. Lenaerts’ inspanningen helpen het respect voor de rechtsstaat te behouden en zorgen ervoor dat deze verankerd blijft in onze burgercultuur.
Selectie van boeken en special issues
- EU Procedural Law (2023, 2nd edition)
- Europees Recht (2023, 7th edition, on order)
- EU Constitutional Law (2021)
- An ever-changing Union?; Perspectives on the future of EU law in honour of Allan Rosas (2019)
- European Union Law (2011, 3rd edition)
- Procedural law of the European Union (1999)
- Constitutie en rechter : de rechtspraak van het Amerikaanse Opperste Gerechtshof, het Europese Hof van Justitie en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (1983)
Zie ook het overzicht van zijn artikelen via Scopus.
Professor Alison Wylie
Alison Wylie is hoogleraar aan de Universiteit van British Columbia. Ze is gespecialiseerd in de filosofie van de sociale en historische wetenschappen. Wylie stelt een aantal belangrijke ethische kwesties in de sociale wetenschappen aan de orde met betrekking tot epistemische (on)rechtvaardigheid. Haar werk is case-based; ze richt zich op archeologisch onderzoek, in het bijzonder op vragen over bewijskrachtig redeneren en idealen van objectiviteit.
De standpunten van Wylie onderstrepen wat het betekent om een zogenaamde ‘civic university’ te zijn: verantwoording afleggen aan de diverse gemeenschappen die door het onderzoek beïnvloed worden.
Selectie van boeken & special issues
- Material evidence: Learning from archaeological practice (2015)
- Feminist legacies / Feminist futures: the 25th anniversary issue – Hypatia: a journal of feminist philosophy (2010)
- A more social epistemology: Decision vectors, epistemic fairness, and consensus in Solomon's Social Empiricism - Perspectives on Science (2008)
- Value-free science? Ideals and illusions (2007)
- When difference makes a difference: Epistemic diversity and dissent – Episteme: Journal of social epistemology (2006)
- Thinking from things: Essays in the philosophy of archaeology (2002)
- Meer informatie
Vragen? Neem contact met ons op via het online formulier of bel 010-4081198.
- Gerelateerde links
- 111th Dies Natalis