Vorige maand organiseerde de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) in samenwerking met studievereniging ACE een alumnipanel. Het was een eer om vier ESHCC-alumni terug te verwelkomen op de campus. We willen Anne Ruth Schalk, Marike Abrahamse, Floortje Passchier en Jens Rokx hartelijk danken voor het delen van hun waardevolle inzichten en advies over werken bij de overheid.
Anne Ruth is Content Specialist bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ze rondde in 2019 haar Master Arts, Culture & Society af, waarna ze een tijdje in de culturele sector werkte. In 2021 maakte ze de overstap naar de overheidssector, een stap waar ze - zo zegt ze zelf - nooit spijt van heeft gehad. Anne Ruth: “Ik had eigenlijk nooit een carrière bij de overheid op het oog, maar het past heel goed bij mijn brede interesses. Ik vind het ook erg leuk om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken”. Welke vaardigheid van het ACS masterprogramma het meest waardevol is gebleken in haar carrière bij de overheid? “Het vermogen om alles vanuit een breder perspectief te zien”, aldus Anne Ruth.
Marike heeft de Internationale Bachelor Communicatie en Media gevolgd, waar ze een interesse ontwikkelde in internationale politiek en conflicten. Ze was niet alleen actief lid van de Erasmus Debating Society, maar liep in bachelor-2 ook stage op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar politiek en communicatie samenkwamen in de diplomatie. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd zo een steeds logischere keuze om voor te werken, want daar kun je echt meedenken over oplossingen”, legt Marike uit. Ze werkt nu als Coördinator MATRA-fonds bij het ministerie waar ze betrokken is bij het opbouwen van democratie en rechtsstaat in Oost-Europa en de Westelijke Balkan. Toen ze werd gevraagd naar de grootste uitdaging in de overgang van een academische opleiding in communicatie naar werken in een politiek-bestuurlijke omgeving, antwoordde ze: “Ik vond de bureaucratie van het ministerie in het begin erg wennen, omdat het allemaal te traag voor me ging. In de media- en communicatiesector ben je gewend om snel te reageren, anders mis je misschien een kans. Gelukkig weet ik inmiddels hoe alle regels werken en dus hoe ik snel kan handelen - zoals bijvoorbeeld nodig was bij de evacuatie van Kabul of de Russische invasie in Oekraïne.”
Floortje heeft haar master Media & Journalistiek afgerond in 2023. Ze volgt nu het overheidstraineeship 'Starterspool Communicatie'. Dit is een tweejarig traineeship op maat voor studenten met een achtergrond in communicatie. Tijdens het traineeship werkt Floortje twee jaar bij de directie Innovatie, Kennis en Strategie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Tijdens het panel deelde Floortje haar ervaring met het vinden van een baan. “Tijdens mijn zoektocht naar een baan kreeg ik veel afwijzingen. Wat ik daarvan geleerd heb, is dat je niet moet opgeven! Uiteindelijk komt er wel iets op je pad”, aldus Floortje. Ze raadt huidige studenten Media & Journalistiek en pas afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan aan om zich te richten op traineeships. “Die zijn vaak goed betaald en een 'echte' baan, speciaal voor starters. Wat ik ook leuk vind aan het traineeship is dat er veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en het volgen van trainingen”, zegt Floortje.
Met een diploma van de International Bachelor History en master diploma Global History and International Relations (GHIR) kwam Jens terecht als Junior Controller bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoewel het een hele verandering is van kritisch denken naar het werken met cijfers in een financiële functie, heeft vooral zijn masteropleiding hem geholpen om snel verbanden te leggen en te begrijpen hoe het ministerie in het bredere plaatje van Nederland past. Jens: “De master GHIR heeft ook geholpen om complexe informatie snel onder de knie te krijgen en de belangrijkste informatie eruit te halen.” Tegen huidige geschiedenisstudenten die een carrière bij de overheid ambiëren, zegt Jens: “Allereerst: wees nieuwsgierig! Er zijn veel functies buiten het beleid die ook heel belangrijk en interessant zijn. Kijk dus ook naar die functies die je in eerste instantie misschien minder aanspreken. Ten tweede is het altijd belangrijk om je goed in te lezen in de organisatie waar je solliciteert. Denk bijvoorbeeld aan beleid dat ze op dit moment implementeren of dingen die je in het nieuws hebt gezien. Ten slotte, laat mensen weten wat je motiveert om bij de overheid te gaan werken.”
Wil je meer weten over loopbaaninzichten van onze oud-studenten? Lees de ervaringen van alumni op onze alumniwebsite of kom naar het Erasmus Career Cafe over 'werken in de Creatieve Industrie' op donderdag 20 februari 2025.