De voortdurende uitdagingen van diversiteit in voetbal

Jacco van Sterkenburg in AD en Volkskrant over racisme rondom het EK
Football on grass in stadium

Dr. Jacco van Sterkenburg, bijzonder hoogleraar voetbal en racisme aan de Erasmus School of History, Culture & Communication, heeft recent gereageerd op een omstreden enquête van de Duitse publieke omroep ARD. De enquête vroeg Duitse voetbalfans of ze liever meer witte spelers in het nationale team zouden willen zien, wat leidde tot verontwaardiging en discussie.

Portrait picture of Jacco van Sterkenburg

Van Sterkenburg benadrukt in het Algemeen Dagblad de complexiteit van racisme in de sport: "Door als medium zo’n vraag überhaupt te stellen, creëer je al ophef en verdeeldheid. Tegelijk zet je het onderwerp discriminatie natuurlijk wel op de agenda." Hij is niet verrast door de uitkomst van de peiling, die aangeeft dat 21 procent van de respondenten meer witte spelers in het nationale team wil. "In Nederland zouden soortgelijke resultaten mogelijk zijn. Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat het Nederlands elftal niet té divers moet worden," aldus Van Sterkenburg. 

Het onderzoek wijst erop dat, hoewel diversiteit in teams wordt gewaardeerd, er nog steeds onderhuidse spanningen en vooroordelen bestaan die bij verlies naar de oppervlakte kunnen komen. Van Sterkenburg: "Voetbal gaat gepaard met heftige emoties. Op het moment dat een land een belangrijke wedstrijd verliest, verdwijnen bij sommige toeschouwers filters en komt een soort oerinstinct boven."

In de Volkskrant maakt Van Sterkenburg duidelijk hoe de media zorgt voor bepaalde connotaties van huidskleuren. “Mensen hebben een onbewust beeld bij kleur. Zwart is in de media vaak synoniem voor snel, wit voor leidend.” Vanuit zijn onderzoekersrol beaamt hij hoe belangrijk het is om deze mechanismes aandacht te geven, ook om verder te kijken dan het voetbal. “Bijvoorbeeld waarom veel minder mensen van kleur doordringen tot bestuurslagen. Als een bestuur helemaal wit is, is de conclusie snel dat ze dan wel betere bestuursleden zijn. Maar dat is te makkelijk”. 

Onderzoeker
Meer informatie

Lees het volledige artikel in de Volkskrant en/of het Algemeen Dagblad

Gerelateerde content
De Britten gaan online racisme voortaan bestraffen met stadionverboden tot wel 10 jaar lang. Prof.dr. Jacco van Sterkenburg hierover te gast bij NPO Radio 1.
Voetbal op voetbalveld

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen