Is Aya Nakamura “Frans genoeg” om op te mogen treden bij de Olympische Spelen?

Pauwke Berkers in RTL Nieuws over de ontstane ophef rondom de openingsact

In Frankrijk is verdeeld gereageerd op het mogelijke optreden van Aya Nakamura bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Volgens tegenstanders zou ze niet Frans genoeg zijn om het land te vertegenwoordigen. Prof. Dr. Pauwke Berkers gaf aan RTL Nieuws een reactie op de ontstane ophef. 

De Frans-Malinese Aya Nakamura is de meestgestreamde vrouwelijke artiest van Franrijk en brak in 2018 door met het nummer Djadja. Eind februari kwam naar buiten dat zij hoogstwaarschijnlijk zal optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen volgende maand in Parijs. Hoewel Nakamura een prominent figuur is in de hedendaagse muziek, werd er met grote verdeeldheid gereageerd op het nieuws. Zo zou ze de Franse cultuur niet genoeg vertegenwoordigen. Marine Le Pen noemde de beslissing ‘vernederend’ voor Fransen en noemde de zangeres zelf ‘vulgair’.  

Volgens Pauwke Berkers kan de vraag die opkomt door het mogelijke optreden van Nakamura – wat is Frans genoeg? – gezien worden als een onderdeel van een ‘cultuurstrijd’, die doorgaans plaatsvindt tussen twee uiterste groepen zoals radicaal-rechts tegenover radicaal-links. Beide groepen willen dat hun standpunt dominant wordt binnen een samenleving. “In dit geval gaat het over welke cultuur tot de nationaliteit van een land behoort”, aldus Berkers tegen RTL. Waar de ene groep de keuze voor Nakumara beschouwt als een belangrijk moment voor de representatie van culturele diversiteit, zal de andere groep zangers van Franse chansons zien als ‘de ware’ representatie van de Franse nationaliteit. “Nakamura is een zwarte vrouw, die vrij krachtig voor het voetlicht treedt”, legt Berkers uit. “Dat roept bij bepaalde groepen in de samenleving een reactie op.”

Lees het volledige artikel via RTL nieuws.

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen