In Track 2 van Erasmus Verbindt krijgen studenten de kans om samen te werken met lokale organisaties in Rotterdam die zich bezighouden met het adresseren van maatschappelijke uitdagingen. Het doel is om kennis en expertise van de universiteit te gebruiken en in te zetten voor positieve maatschappelijke verandering. Tegelijkertijd krijgen de studenten en academici de mogelijkheid om meer te leren over de uitdagingen en inzichten uit de Rotterdamse samenleving. Door een samenwerking te creëren tussen de stad en de wetenschap willen we bijdragen aan een veerkrachtige, duurzame en inclusieve stad waarin iedereen zich thuis voelt.
Team
Track 2 omvat vier studententeams die alle vier werken aan projecten binnen hun eigen gebied: duurzaamheid, gezondheid, sociale ongelijkheid en grootstedelijke vraagstukken. Alle vier de teams hebben een eigen teamleider. De teamleiders begeleiden op hun beurt weer een team van 4-6 studentvrijwilligers. Elke team komt wekelijks samen en zijn vooral bezig met hun eigen projecten. Soms overlappen thema’s van elkaar, waardoor het ook mogelijk is dat de teams samenwerken. Lees onderaan de pagina meer over de verschillende teams van track 2!
Methode
De vier teams binnen Erasmus Verbindt zullen werken aan bestaande projecten, maar worden ook aangemoedigd om nieuwe projecten te verkennen die passen bij de interesses van het team. De eerste fase van de teams zal (na een kennismaking) dan ook bestaan uit diverse brainstormsessies. Nadat er een thema is gekozen, start de onderzoeksfase, waarin het team verkent hoe het gekozen onderwerp verband houdt met Rotterdam. Zo zul je bijvoorbeeld ontdekken hoe verschillende belanghebbenden in de stad met elkaar in verbinding staan, of waar verbindingen (nog) niet gelegd zijn en dus kansen liggen. Na deze twee theoretische fases, wordt er langzaam toegewerkt naar een praktische invulling: het organiseren van een netwerkevenement. Van planning, locatie regelen en gasten uitnodigen tot creatieve invulling: het team gaat zelf het evenement van a tot z organiseren.
Erasmus Verbindt - Join Us! (2022)
Team Gezondheid zet zich in voor de verbetering van de gezondheid van alle inwoners van Rotterdam, zowel voor de huidige generatie als voor toekomstige generaties. Een voorbeeld van een project is het aanpakken van menstruatiearmoede, en dat is succesvol gebleken! We hebben een project opgestart waardoor er nu gratis menstruatieproducten beschikbaar zijn op de campus van de Erasmus Universiteit. Een ander project is het organiseren van de Hack4Youth in samenwerking met Healthy Start, waarbij studenten gedurende een dag aan de slag gingen met maatschappelijke gezondheidsvraagstukken. Het komende jaar zullen we de samenwerking met Healthy Start voortzetten. We zullen ook samenwerken met Health & Technology om een evenement te organiseren dat gepland staat voor de Brain Awareness Week in maart 2024. Kortom, er is veel te doen op het gebied van gezondheid, en we nodigen nieuwe teamleden van harte uit hun eigen bijdrage te leveren aan dit uiterst belangrijke thema!
Teamleider: -vacant-
Team Duurzaamheid zet zich in voor een duurzame relatie met onze omgeving. Een van de grote vraagstukken van Rotterdam afgelopen jaar ging over een inclusieve energietransitie. Rotterdam is de gemeente met een van de hoogste percentages van mensen in energiearmoede, en dit is na de energiecrisis alleen meer verergerd. Daarom heeft team duurzaamheid zich ingezet om het onderzoek van de universiteit te koppelen aan alle stakeholders in Rotterdam. Door het bij elkaar brengen van deze verschillende partijen kunnen kennis, ervaringen en behoeftes met elkaar gedeeld worden, waardoor de energietransitie versneld en verbeterd kan worden. Komend jaar zullen we doorgaan met dit project, samenwerken met Resilient Delta, en natuurlijk andere projecten verkennen op basis van eigen voorkeuren en ideeën van de studenten.
Teamleider: Max Doedens
Team Grootstedelijke Uitdagingen houdt zich bezig met de vraagstukken waar Rotterdam als wereldstad of metropool mee te maken krijgt. Hierbij kun je denken aan thema’s zoals gentrificatie, de relatie tussen bewoners en overheid, maar ook aan kunst en cultuur. Recentelijk hebben we bijvoorbeeld een live-podcast opgenomen, waarin makers en inwoners van Rotterdam-Zuid kennis konden maken met de mensen achter de nieuwe CultuurCampus, om wensen en twijfels bij dit project uit te wisselen. Bovendien zullen we dit jaar gaan samenwerken met Resilient Delta. Deze diversiteit aan onderwerpen maakt dit team wellicht het meest omvattend van de vier teams binnen Track 2. Dit betekent dat studenten binnen de teams niet alleen projecten naar een hoger niveau kunnen tillen, maar ook veel ruimte hebben voor eigen ideeën.
Teamleider: Jelrik Westra
Aanmelden
Wil jij je dit jaar samen met de rest van Erasmus Verbindt inzetten voor Rotterdam? Vul dan het onderstaand formulier in! Het is mogelijk om meerdere teams aan te klikken als je teamkeuze flexibel is (dit vergroot de kans dat we een plekje hebben). Vergeet in dat geval niet om je teamkeuze te rangschikken en toe te lichten in je brief. Meer informatie over (je aanmelden bij) Erasmus Verbindt vind je in bovenstaand PDF bestand. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via: mertens@esphil.eur.nl.
Waarom vrijwilliger worden bij Erasmus Verbindt?
Ontdek wat onze voormalige teamleiders over hun tijd bij Track 2 hebben te zeggen.
Meet Romy
Teamleader Sustainability 2021-2022
Meet Fabio
Teamleader Health 2020-2021
Meet Nizar
Teamleader Social Inequality 2020-2021
Meet Femke
Teamleader Metropolitan Challenges 2020-2021