Cocaïnegebruik: Waarom kiezen sommigen in hun zoektocht naar ontspanning voor cocaïne?

Een Stadswandelingen podcast met Ingmar Franken, Albertin en Gino Cornelius

Sos, sneeuw of een nakkie. De Rotterdamse haven staat al jaren bekend als een belangrijke spil in de internationale cocaïnehandel. Hoewel slechts een klein deel hiervan voor binnenlands gebruik is, zien we sinds de coronapandemie een stijging in het aantal mensen in Nederland dat cocaïne gebruikt. Waar in 2020 nog 1,6% van de Nederlanders wel eens cocaïne had gebruikt, is dat percentage in 2022 gestegen naar 2,4%. De Nationale Drug Monitor van Trimbos, die het gebruik van drugs monitort, constateert dat cocaïnegebruik vooral voorkomt bij recreatieve gebruikers: vaak rond de dertig, werkend en wonend in stedelijke gebieden.

In deze seizoensafsluiter van Stadswandelingen onderzoeken we het cocaïnegebruik in Rotterdam. Wie gebruikt het en waarom kiezen sommigen in hun zoektocht naar ontspanning voor cocaïne?

In deze aflevering van Stadswandelingen lopen we door de stad en praten we met hoogleraar klinische psychologie Ingmar Franken. Hij vertelt ons over de effecten van cocaïne op het brein en hoe de afweging tussen risico’s en genot wordt bepaald in de hersenen van gebruikers. Daarnaast spreken we met Albertin, die als drukke barman in Rotterdam snel een cocaïneverslaving ontwikkelde. Verder bezoeken we Youz, een plek waar mensen met vragen omtrent cocaïne en verslavingszorg terecht kunnen. Hier spreken we met preventiedeskundige Gino Cornelius om meer te weten te komen over het cocaïnegebruik in Rotterdam.

De route

Wandelend door Rotterdam verkennen we de plekken waar cocaïnegebruik plaatsvindt en de invloed van de stad op dit gebruik. We starten bij de haven, het epicentrum van de Nederlandse cocaïnehandel. Vervolgens wandelen we door het bruisende stadscentrum, waar het nachtleven bloeit en de verleidingen groot zijn. Net voorbij de Coolhavenbrug bezoeken we Youz, een instelling voor verslavingszorg. Tijdens deze wandeling bespreken we met onze gasten de impact van cocaïne op gebruikers en de stad.

Meer over de gasten

  • Ingmar Franken is hoogleraar klinische psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van cocaïne op het brein en hoe gebruikers de afweging maken tussen risico’s en genot. Zijn expertise biedt inzicht in de psychologische en neurologische aspecten van cocaïnegebruik.

  • Gino Cornelius werkt als coördinerend preventiedeskundige bij Youz (onderdeel van Antes), een instelling voor verslavingszorg. Gino biedt waardevolle inzichten in de ondersteuning en behandeling van cocaïnegebruiker of mensen die willen gaan gebruiken.

    Selfie van Gino Cornelius, gastspreker in de podcast Stadswandelingen.
  • Albertin is een voormalige barman uit Rotterdam die een cocaïneverslaving ontwikkelde. Hij deelt zijn persoonlijke ervaringen en de uitdagingen die hij tegenkwam tijdens zijn verslaving. Albertin biedt perspectief op de realiteit van cocaïnegebruik en de impact ervan op het dagelijks leven.

    Foto van een podcast microfoon.
    Jukka Aalho / Kertojan (Unsplash)

Met deze aflevering hopen we een beter begrip te krijgen van het cocaïnegebruik in Rotterdam, de redenen achter dit gebruik, en de invloed van de stad op deze keuzes. De aflevering is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen