Vandaag weer een werkdag gehad van 9 tot 5? Voor ruim een miljoen mensen is dit niet het geval: terwijl wij slapen, gaan de havenarbeider, schoonmaker en vuilnisophaler aan het werk. In deze aflevering spreken we met arbeidssocioloog Fabian Dekker en vuilnisman Dennis Heegen over de verhalen, positieve kanten en misvattingen van ‘onzichtbaar werk’.
Vuilniswerk zou vies en gevaarlijk werk zijn, nachtwerk is slecht voor je gezondheid, en de arbeidsvoorwaarden zijn ook niet al te aantrekkelijk. Over het algemeen heerst er een negatief beeld van beroepen die zich afspelen in de nacht. Maar in deze aflevering kijken we naar de andere kant: wat drijft mensen om toch voor deze beroepen te kiezen?
Uit de podcast
“Dat ik een klant in de stoel had, en ik vertelde dat ik ook vuilnisman was en die zei: 'oh, my god I am so sorry, are you doing that because of Corona? Because you need the money?' […] Nee, ik vind het gewoon heel erg leuk.”
Dennis Heegen
Vuilnisophaler en kapper
Met Fabian lopen we in het donker door het centrum, op zoek naar de nachtwerker. We starten bij de Binnenrotte en lopen langs de cafés op de Meent. In de horeca werken vooral twintigers en dertigers. Maar de klassieke nachtwerker is een man, in het midden van zijn loopbaan: tussen de 25 en 55 jaar oud. Al wandelend langs de Laurenskerk, praten we met Fabian over wat de dag van de nacht kan leren: minder druk en meer menselijkheid.
Met Dennis spreken we af voor zijn kapperszaak, vlakbij de Hofbogen. In zijn werk als kapper staat hij in de schijnwerpers en kan hij zijn creativiteit kwijt. Maar hij mistte er iets: het buitenleven, het kletsen met collega's.. hij vond het in vuilniswerk.
Over de gasten
Dennis Heegen
Dennis Heegen werkt onder de naam Rottkop als kapper: in zijn zaak in het Zomerhofkwartier maar ook op festivals. Maar hij heeft nog een baan die mensen vaak niet van hem verwachten: namelijk als vuilnisman.