Sekswerk in de stad: hoe verloor Rotterdam toch al haar rosse buurten?

Een Stadswandelingen podcast met Vincent Baptist en Venny Lugard

Het lijkt vandaag misschien onvoorstelbaar, maar vroeger kon je geen stap zetten in Katendrecht of je liep een bordeel binnen. Tegenwoordig zijn er nog een paar ludieke naam verwijzingen naar dat verleden bij een cafe als ‘De Ouwehoer’, maar verder is het sekswerk grotendeels verdwenen. Terwijl andere grote Nederlandse steden als Den Haag en Amsterdam wel allemaal een plek voor sekswerk bieden, blijft de Maasstad achter. Waar vindt sekswerk eigenlijk plaats in Rotterdam? En waarom zijn er eigenlijk geen rosse buurten meer?

In aflevering 4 van Stadswandelingen spreken we met sekswerker Venny Lugard en TU-Delft wetenschapper Vincent Baptist over de relatie tussen sekswerk en de openbare ruimte. We praten met hen over het taboe dat op sekswerk rust, de geschiedenis van rosse buurten in Rotterdam en welke ruimte er gecreeerd moet worden voor sekswerkers. Moet het gesprek in Rotterdam niet worden opgestart voor een erotisch centrum? 

Uit de podcast

"Het mag niet, Aboutaleb is er gewoon niet van. Hij wil het liefst eigenlijk ontkennen dat er sekswerk is en het zoveel mogelijk het in de duisternis en de schaduw houden, omdat Rotterdam bekend moet staan als een stad die mooi en modern is." 

Venny Lugard

Sekswerker en coördinator bij Door2Door

Al wandelend door Katendrecht, duiken we met Baptist in de levendige geschiedenis van deze voormalige Rotterdamse rosse buurt. Na de Tweede Wereldoorlog concentreerde bijna al het sekswerk zich in Katendrecht. Op ‘de Kaap’, zoals het schiereiland in de volksmond heet, ontstond een uitzonderlijke situatie waarin sekswerkers en buurtbewoners in harmonie samenleefden. Op het Deliplein speelden kinderen vrolijk voor de bordelen en hielden de Kaapse meiden een oogje in het zeil. 

In de loop van de jaren 70 veranderde die lokale harmonie. Exploitanten van buitenaf zagen wel wat in deze lucratieve branche en kochten grote panden op in de Atjehstraat. De sekswerkindustrie vercommercialiseerde, breidde zich uit en bood plek aan buitenlandse sekswerkers die niet bekend waren met de lokale Kaapse cultuur. Het leidde tot overlast en burgerprotest, waarna de gemeente poogde sekswerk langzaam te verdrijven van het schiereiland. Geleidelijk aan verdween sekswerk op Katendrecht en daarmee de laatste rosse buurt van Rotterdam. 

Tegenwoordig vallen sekswerkers vaak tussen wal en schip, zegt sekswerker Venny Lugard. Buurtbewoners hebben nog steeds liever geen sekswerk in hun wijk door de angst voor overlast, criminaliteit, en mensenhandel. Bij Door2Door, een dienst- en informatiecentrum voor sekswerkers, ziet Venny hoe haar collega’s bij een gebrek aan fysieke ruimte in Rotterdam zich naar onzichtbare en onvergunde plekken verplaatsen. Dit leidt juist tot meer problematiek en onprettige werkervaringen en de verdere stigmatisering van de beroepsgroep. Zou een prominent en zichtbaar erotisch centrum de oplossing kunnen bieden? 

Over de gasten

Portrait of Vincent Baptist

Vincent Baptist
Voormalig post-doc onderzoeker "Pleasure near the Port" / Assistant professor TU Delft

Voormalig post-doc onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier schreef hij zijn promotieonderzoek “Pleasure near the Port” over de pleziergeschiedenis van Rotterdam als havenstad. Hij onderzocht onder andere de sekswerkgeschiedenis van Katendrecht. Momenteel is hij assistent-professor bij het Departement van Architectuur aan de TU Delft. 

Picture of Venny Lugard
Mark Redan

Venny Lugard
Rotterdamse sekswerker en coördinator bij Door2Door Rotterdam

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen