Superdiversiteit - De meerdere minderheid

Een Stadswandelingen podcast met Malique Mohamud & Paul van de Laar

Rotterdam is een superdiverse stad: er leven meer dan 200 nationaliteiten en 70 procent van alle Rotterdamse jongeren onder de 18 jaar heeft ouders met een migratieachtergrond (Actieprogramma Integratie en Samenleven 2019-2022). Deze nieuwe stedelijke samenleving levert soms spanningen op: niet alle Rotterdammers herkennen zich in het Rotterdam van nu en de integratie van Rotterdammers van kleur wordt in het publieke debat veelal geproblematiseerd. Tegelijkertijd lijkt diversiteit iets te zijn waar Rotterdam met trots een deel van haar identiteit aan ontleent.

In deze aflevering van Stadswandelingen spreken wij met Malique Mohamud en Paul van de Laar over wat superdiversiteit betekent in en voor Rotterdam.

Uit de podcast

 “Ik denk dat als er een stad is in Europa waar we een andere benadering voor stadsontwikkeling kunnen verwezenlijken of in ieder geval pogen te verwezenlijken, dan is dat Rotterdam.”

Malique Mohamud

Schrijver, onderzoeker en ontwerper

Onze gasten vertellen in deze aflevering over de spanningen die in de stad leven omtrent dit onderwerp: enerzijds wekt het beeld van Rotterdam als superdiverse stad trots op bij bewoners en beleidsmakers, anderzijds wordt superdiversiteit, ook door bewoners en beleidsmakers, juist vaak in verband gebracht met diverse problematiek in de stad, waaronder armoede en werkloosheid. Hoe verhouden deze twee visies zich tot elkaar, historisch en in het nu? Wat betekent de nieuwe realiteit van de diverser wordende stad op sociaal, cultureel, economisch en politiek gebied? 

Onze gasten

v
Roy Borghouts

Paul van de Laar
Bijzonder hoogleraar geschiedenis 

Paul van de Laar is het hoofd van de afdeling geschiedenis op de Erasmus Universiteit. Als bijzonder hoogleraar geschiedenis houdt hij zich bezig met onderwerpen die direct of indirect te maken hebben met de stad. Meer concreet betekent dit dat hij onderzoek doet naar en doceert in migratieprocessen. Onlangs schreef hij samen met Peter Scholten een boek over de Rotterdam als superdiverse stad. 

Sethi Djegane Gueye

Malique Mohamud
Schrijver, onderzoeker en ontwerper

Malique is schrijver, programmamaker en oprichter van Concrete Blossum. Hij zet zich in om nieuwe verhalen, concepten en ideeën naar voren te brengen die de relevantie van hiphop en straatcultuur verkennen en benadrukken. Oftewel, in de woorden van Malique, hij is op zoek naar datgene wat 'dope' is. 

 

Route

Route met Malique Mohamud
Route met Paul van de Laar

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen