Elf NWO SGW Open Competitie-beurzen voor onderzoekers in het domein Sociale en Geesteswetenschappen

Campus Woudestein
Campus Woudestein
Alexander Santos Lima

Maar liefst elf onderzoekers van Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC hebben een NWO SGW Open Competitie XS in de wacht gesleept. De beurs bedraagt maximaal 50.000 euro voor onderzoek binnen het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen. Bijzonder is dat op voorhand niet vast hoeft te staan of de beoogde doelstelling wordt gehaald. Ruim baan dus voor experimenten en innovatie.

Een overzicht van alle laureaten van Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC:

  • Neuroprediction: Unraveling risk for antisocial behavior in youth

    dr. J.D.M. van Dongen, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

    De tienerjaren zijn een turbulente tijd, waarin het brein grote veranderingen doormaakt en de jeugd experimenteert met zich af te zetten tegen autoriteit. Echter, ernstig antisociaal gedrag onder jongeren, zoals geweld en wapengebruik, neemt toe en vormt daarmee een bedreiging voor onze samenleving. In deze innovatieve studie wordt de efficiëntie van communicatie in de hersenen onderzocht en of dat voorspellend is voor antisociaal gedrag van jongeren. Een beter begrip van risicofactoren in het brein als mechanisme voor verandering in antisociaal gedrag is cruciaal en draagt bij aan betere preventie, en de ontwikkeling van interventies tegen antisociaal gedrag bij jongeren.

  • Identifying the most promising exercise interventions as treatments for pediatric ADHD symptoms

    H. Gerger, Erasmus MC

    Een onderzoeksproject waarin het potentieel van bewegingsinterventies als behandeling voor ADHD bij kinderen en adolescenten wordt onderzocht. Onder andere het optreden van bijwerkingen bij medicamenteuze behandeling en lange wachtlijsten voor gespecialiseerde psychotherapie zorgen ervoor dat veel kinderen met ADHD niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Bewegingsinterventies kunnen de lijst met aanbevolen ADHD-behandelingen aanvullen. In het project zal een mix van geavanceerde analytische technieken (de zogenaamde netwerkmeta-analyse) en input van patiënten, hun ouders, leerkrachten en huisartsen gebruikt worden om hun mogelijke effecten van bewegingsinterventies bij de behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten te onderzoeken.

  • Reconceptualising Napoleonic Resource Extraction for War: Prussia, 1806-1814, and the Provincialisation of France

    dr. M.E. Hay, Erasmus School of History, Culture and Communication

    De oorlog in Oekraïne heeft de financiering van oorlog en wederopbouw terug op de academische agenda gezet. De onderzoeker heeft een innovatieve methodologie ontwikkeld om oorlogsfinanciering te bestuderen op een keerpunt in de geschiedenis van oorlog, de Napoleontische periode, dat het tijdperk van totale oorlog inluidde. Door de nieuwe methodologie te testen op de casestudy van Pruisen, 1806-1814, zal dr. Hay niet alleen kritisch kunnen reflecteren op historiografische debatten over de neergang van de Napoleontische orde in Europa, maar ook in staat zijn historische diepte toe te voegen aan hedendaagse debatten.

    Portrait picture of Mark Hay
  • From Colorwashing to Diversity Champion: Using machine learning to examine the relationship between organizational diversity communication and diversity outcomes.

    dr. J. Hofhuis, Erasmus School of History, Culture and Communication

    'Colorwashing' is de neiging van organisaties om positief over diversiteit te communiceren, met als doel het verbeteren van reputatie, zonder samenhang met feitelijke of beoogde diversiteitsactiviteiten. Colorwashing vergroot de publieke scepsis ten aanzien van diversiteitscommunicatie en schaadt inspanningen om de inclusie op de werkvloer te vergroten. Dit project maakt gebruik van machine-learning-algoritmen om data te genereren over de prevalentie van diversiteitscommunicatie op sociale media en in jaarverslagen van multinationale organisaties, en vergelijkt ze met werkelijke diversiteitsuitkomsten. Dit levert nieuwe kennis op over het hoe en waarom van colorwashing in organisatiecommunicatie en hoe dit in de toekomst tegen te gaan.

    Joep Hofhuis
  • The role of mobility and key-populations in HIV transmission and control in sub-Saharan Africa

    dr. J.A.C. Hontelez, Erasmus MC

    De hiv-epidemie in Afrika breidt zich nog steeds uit, ondanks de beschikbaarheid van effectieve middelen om een besmetting te voorkomen of te behandelen. Ik heb als doel om aan te tonen dat de sleutel tot het onder controle krijgen van de epidemie ligt in het beter begrijpen van mobiliteit en hoog-risico groepen in het in stand houden van de epidemie. Ik zal een innovatief model ontwikkelen dat seksueel gedrag en hiv-verspreiding over meerdere landen op districtsniveau nabootst, inclusief de interacties tussen de verschillende locaties door mobiele personen, en daarmee het belang van mobiliteit in de verspreiding van hiv aantonen.

  • Differences between women and men in work and career utilization: how social network dynamics affect work performance and leadership advancement.

    dr. J. Khattab, Rotterdam School of Management, Erasmus University

    Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities. Een belangrijke verklaring is dat vrouwen minder waardevolle sociale netwerken hebben ten opzichte van mannen. Wat we echter nog niet weten is hoe de sociale netwerken van vrouwen versus mannen ontstaan en hoe ze gebruikt worden. In dit onderzoeksproject onderzoek ik de ontwikkeling van sociale netwerken binnen een Verenigde Naties-simulatie setting. Met behulp van data van sociale-netwerksensors die connectiviteit met anderen meten en gesprekken opnemen, demonstreer ik hoe de sociale netwerken van vrouwen, in vergelijking met mannen, worden gecreëerd, hoe ze worden gebruikt, en hoe ze bijdragen aan werkprestaties en promoties naar leiderschapsposities.

  • Little lies, big impact? Co-creating an age-appropriate instrument to assess young children’s attitudes on parental lying and the effects on trust

    dr. R. Kok, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

    Ouders liegen regelmatig tegen hun kind, vooral tijdens de basisschoolleeftijd. Veel ouders vinden sommige soorten leugens acceptabel, maar zijn bezorgd over het effect van liegen op vertrouwen. Hoewel 8-12-jarigen de cognitieve en morele capaciteiten hebben om leugens te beoordelen, is hun mening over ouderlijk liegen nog nooit onderzocht. Dit project ontwikkelt een online leeftijdsgeschikt meetinstrument, in co-creatie met kinderen en een game ontwerper, om hun mening over liegen door ouders en het effect op vertrouwen te meten. Dit meetinstrument wordt publiek toegankelijk gemaakt en gepresenteerd aan onderzoekers gespecialiseerd in onderzoek naar liegen en morele ontwikkeling.

    Dr. Rianne Kok in Langeveld Building
  • Corporate risk-taking and employee health

    dr. S. Obernberger, Erasmus School of Economics

    Met ziekteverlof in Nederland op een ongeëvenaard hoogtepunt, en het arbeidsaanbod tegelijkertijd op een historisch dieptepunt, staat de gezondheid van werknemers op de voorgrond van de politieke agenda. 50% van deze ziekmeldingen is werkgerelateerd, waarvan het grootse deel voortkomt uit stress-gerelateerde ziektes. Dit project onderzoekt de impact van zakelijke en financiële risico’s op het welzijn van werknemers. Ten eerste wordt er gekeken naar het effect van financiële en zakelijke risico’s op de (mentale) gezondheid. Ten tweede onderzoekt het project hoe bedrijven hun bereidheid om risico’s te nemen aanpassen wanneer hun personeel in slechte gezondheid verkeert.

    Image - Stefan Obernberger
  • Impacts of sharing research findings with study participants: Evidence from a field experiment

    dr. M. Rieger, International Institute for Social Studies

    Hoewel het verspreiden van onderzoeksresultaten traditioneel gericht is op academici, beleidsmakers en het publiek, erkennen wetenschappers steeds meer het nut om resultaten te delen met onderzoekdeelnemers. Wanneer onderzoeksresultaten worden gedeeld, worden de effecten doorgaans kwalitatief beoordeeld en niet kwantitatief. In het kader van een onderzoek naar gezondheid opvattingen en kennis, onderzoek ik of het delen van algemene bevindingen (behandeling 1) of gepersonaliseerde bevindingen (behandeling 2) een verbetering teweeg brengt in de bevindingen en kennis op het gebied van gezondheid, studiedeelname/kwaliteit en onderzoekswaarnemingen ten opzichte van het niet delen (controle 1) en het delen van onderzoeksresultaten uit de bestaande literatuur (controle 2).

    Matthias Rieger
  • Affording a home: The mental health effects of increasing housing prices

    dr. C.J. Riumallo Herl, Erasmus School of Economics

    De huizenprijzen zijn sinds de Grote Depressie ongeëvenaard gestegen en hebben een recordhoogte bereikt. Ondanks het belang van dit fenomeen, is er (nog) geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze huizencrisis op de geestelijke gezondheid op bevolkingsniveau. Dit project vult dit gat op, door het effect tussen verminderde betaalbaarheid van huizen en de geestelijke gezondheid van individuen te onderzoeken. Met behulp van Nederlandse data onderzoekt dit project heterogeniteit tussen leeftijdsgroepen, sociaaleconomische -en eigendomsstatus. Deze studie zal bijdragen aan de huidige beleidsvorming, door het identificeren van potentiële mechanismen die individuen kunnen helpen omgaan met de geestelijke gevolgen van stijgende huisvestingskosten.

    Image - Carlos-Riumallo-Herl
  • Cash or card? Payment choice and consumption

    dr. E. Smajlbegovic, Erasmus School of Economics

    Wereldwijd nemen digitale betalingen toe, terwijl het gebruik van contant geld afneemt. Deze verschuiving in betalingskeuzes heeft geleid tot een belangrijk debat onder academici en beleidsmakers over de vraag: Zijn er nadelige gevolgen voor huishoudens, bedrijven en de economie, in een maatschappij zonder contant geld? Leiden meer kaartbetalingen tot overbesteding? Dit project onderzoekt of betalingsvorm een causaal effect heeft op consumptieve bestedingen. De toegepaste empirische tests zijn gebaseerd op explosieve aanvallen op 1.863 geldautomaten, die een aannemelijke exogene verandering in de beschikbaarheid van contant geld voor getroffen huishoudens introduceren. Deze bevindingen hebben belangrijke maatschappelijke implicaties voor de toekomst van geld.

    Esad Smajlbegovic smiling with a closed smile at the camera
    Esad Smajlbegovic
    Erasmus School of Economics
Meer informatie

SGW Open Competitie

Gerelateerde content
Stefan Obernberger, Carlos Riumallo Herl en Esad Smajlbegovic ontvangen NWO Open Competition SSH-XS-beurs.
Gerelateerde links
Onderzoeken naar antisociaal gedrag bij jongeren en mening kinderen op liegende ouders krijgen subsidie

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen