Drama bij ASML?

BNR Nieuwsradio

Onlangs schoof Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, aan bij het programma Zakenlunch van BNR Nieuwsradio. Daar geeft de hoogleraar haar reactie op de koersdreun van 6,7% die ASML incasseerde door een tegenvallend aantal nieuwe orders. Ook wordt haar de vraag voorgelegd welke verwachtingen de financiële markten hebben over de beleidsrente van de ECB.

Naast een omzetdaling voor ASML, heeft het Nederlandse bedrijf vooral een tegenvallend orderboek en een koersdaling als probleem. Een reden voor de koersdaling is dat beleggingsanalysten voorspelden dat het orderboek rond de 4,5 à 5 miljard euro zou genereren, terwijl dit in werkelijkheid ‘slechts’ 3,6 miljard euro is. Anderszijds kan een aandelenkoers die voor een lange tijd heel goed heeft gepresteerd, simpelweg ook wel eens tegenvallen.

Pieterse-Bloem gaat eveneens nog in op het rentebeleid van de ECB. De verwachting is nu dat de ECB de rente weer gaat verlagen in juni. Sommigen verwachten nog een verlaging in de daaropvolgende maand. De hoogleraar zet daar haar vraagtekens bij: een maandelijkse renteverlaging is voor nu nog te optimistisch. Eén renteverlaging per twee maanden zou realistischer zijn.

Professor
Meer informatie

U kunt de volledige uitzending van BNR Nieuwsradio, 17 april 2024, hier beluisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen